22 Şubat 2011 Salı

DERS 9 Stayman konvansiyonu

  • Genel Konular
  • Genel Takdim
  • Gurup Çalışması
  • Örnek Eller
GENEL KONULAR

Deklarasyon
Öğrencilere konvansiyon fikrini ve gayesini anlatmak önemlidir: yani normal deklarasyon metotları ile sorulup cevaplanamayan soruları sorup cevap almamızı sağlar. Stayman konvansiyonu, dünyada en çok kullanılan ve saygı duyulan konvansiyonlardan biridir.

Stayman, ortak 1SA açtıktan sonra kullanılır. 2♣ deklaresi 1SA açan ortağa dört kartlı majörü olup olmadığını sorar.
Açanın ikinci deklareleri:
         2♦     dört kartlı majör yok
         2♥     dört kartlı kör var. Dört kartlı pik de olabilir
         2♠     dört kartlı pik var; kör yok
Cevapçının ikinci konuşmaları:
Cevapçı Stayman kullandıktan sonra davet ve forsing elleri gösterebilir.
Staymanı kullanmanın bir sebebi de beş kartlı majörü olan davet ellerini de gösterme imkanı sağlamasıdır. Stayman olmadığı takdirde bu tip elleri gösterme imkanı yoktur.
Rakiplerin araya girmesi halinde Staymanın nasıl kullanılacağına dair temel bilgiler de verilmektedir.

Oyun

Bu derste sekiz el vardır. Öğretmen bunları nasıl kullanacağına karar vermelidir: uzun bir ders mi yoksa daha kısa iki ders mi. Eller Stayman kullanımına yöneliktir. Eğer doğru kontratı bulmak için Stayman kullanılmazsa ellerin çoğu batacaktır. Elleri öğrencilere iki kere oynatabilirsiniz: bir kere Stayman kullanmadan (yanlış kontratta) ve ikincisinde Stayman kullanarak. (doğru kontratı bularak)

GENEL GİRİŞ

“Bölüm 3’te gördüğümüz gibi, ortak 1SA açınca siz çoğunlukla nihai kontratın ne olacağını bilirsiniz. Bazen karar o kadar kolay değildir. Bu kararı daha kolay vermenize yardım edecek bir metot vardır. Buna Stayman Konvansiyonu denir
“Konvansiyon deklare edilen renk ile hiç alakası olmayan (burada 2♣) artifisyel bir deklaredir. Konvansiyonlar, normal deklare metotları ile cevaplanamayacak soruları cevaplandırmamıza yardım ederler. Briç dünyasında bir sürü konvansiyon vardır ama bunların hiç biri Stayman kadar meşhur ve popüler değildir. Göreceğiniz gibi doğru zamanda Stayman konvansiyonunu kullanmak, ortağınız 1SA açtıktan sonra doğru kontratı ve doğru seviyeyi bulmanıza yardımcı olur.

GURUP ÇALIŞMASI

Alıştırma Bir: Stayman konvansiyonunu kullanmak

“Ortak 1SA açınca nihai kontratın hangi renkte ve hangi seviyede oynanacağını çoğunlukla bilirsiniz. Ancak bazen varsa, altın fiti olan majör bir renkte oynanması gereken ellere rastlarsınız. Güneye bir el verelim:
                            ♠ AD72
                            ♥ RD54
                            ♦ 9876
                            ♣ 8

“Ortak 1SA açtığında eliniz bu. İlk olarak ortağınız ile birlikte zon oynamaya yetecek puanınız olduğunu kabul etmelisiniz. Gerçek soru ‘Doğru renk hangisidir?’ Şimdiye kadar öğrendiğimiz kadarı ile ortakta dört kart majörü olup olmadığını soracak bir metodumuz yok. Burada Stayman konvansiyonu imdadımıza yetişir.
“Bu el ile ortağa dört kartlı majörü var mı diye sorma imkanına sahibiz. Bunu yapmanın yolu 2♣ deklare etmektir. Üçüncü bölümü hatırlarsanız bu deklareyi Stayman konvansiyonu için ayırmıştık. Stayman konvansiyonunu kullanmak için en az bir majör renkte dört kartımız ve en az davet edecek puanımız olmalıdır. Majör renkte dört kartımız ve en az sekiz puanımız olmadan Stayman kullanmayız. Eğer ortakta dört kartlı majör renk varsa bu elin löve alma kapasitesiniz artacağını görürsünüz. Zira ortak trefli perdanlarına yerden çakabilir. Güneyin elini masada tutun ve kitabınızın Bölüm 9. daki Alıştırma 1’i açın.

Talimatlar

         “Ortağınız 1SA açtı. Aşağıdaki ellerin her biri ile ne cevap verirsiniz?
                       1)  ♠ RD54         2) ♠ R532          3) ♠4
                            ♥ A98                 ♥ 943                           ♥ AV943
                            ♦ 32                     ♦ 9765                ♦ R32
                            ♣ V984               ♣ D2                   ♣ 10843

Deklare               2♣                       pas                       2♣






                       4)  ♠ V984          5)  ♠ 954                      6) ♠ AR876
                            ♥ V984               ♥ V9                   ♥ 64
                            ♦ AR                   ♦ A53                           ♦ A54
                            ♣ 862                           ♣ RD976            ♣ 965

Deklare               2♣                       3SA                     3♠

Takip

Öğrenciler, Staymanı kullandıkları için deklarelerinin çoğunun değişmediğini görmelidirler. Ayrıca, ortak 1SA açarak dengeli bir eli olduğunu ifade etmiş olmasına rağmen, majör renkte altın fit bulma imkanının, doğru kontratı bulmaya yardımcı olduğunu öğrenciler anlamalıdırlar.

Netice

“Ortak 1SA açıp siz 2♣ dediğinizde Stayman konvansiyonu başlar. Stayman konvansiyonunu kullanmak için en az bir majör renkte dört kartınız ve en az sekiz puanınız olmalıdır.”

Alıştırma İki: Stayman konvansiyonuna cevap vermek

Giriş
“Siz 1SA açınca ortağınız 2♣ deklare ederse, size dört kartlı majör renginiz var mı diye sormaktadır. Her konvansiyonda olduğu gibi belli kurallar ve cevaplar vardır. Staymandaki en önemli kural, 1SA açan olarak 2♣ cevabına asla pas geçemezsiniz. Cevapçı trefli rengi hakkında hiçbir şey söylememektedir. 1SA açan Kuzeye şu eli verelim. İki elin nasıl birlikte çalışacağını görelim.

                            ♠ 1096
                            ♥ A72
                            ♦ AR32
                            ♣ RDV

“Siz 1SA açtınız ve ortak 2♣ deklare etti, Stayman olarak dört kartlı majör renginiz var mı diye soruyor. Bu elde dört kartlı majör yok. Onu belirtmek için 2♦ deklare edilir. Bu deklare de karolar hakkında bir şey söylemez, sadece dört kartlı majörünüz olmadığını ifade eder. Ortakta en az davet eli olacağına güvenerek hemen 3SA deklare etmeye kalkmayın. Bu konvansiyona uygun olmaz: göreviniz dört kartlı majörünüz var mı sorusuna cevap vermektir. Sadece onu yaparsınız.
“İki ele birlikte bakınca 3SA’nun çok iyi bir kontrat olacağını görüyorsunuz. Altı sağlam löveniz var, (bir pik üç kör ve iki karo) ilave beş löve yapma imkanı da olabilir, (pik empası tutarsa, körler eşit dağılırsa, karo rengini sağlayarak veya trefli promosyonu ile. Bir sürü löve ama çok şanslı değilseniz bu muhtemel löveler sağlanamayabilir.
“Eli biraz değiştirelim. ♣R ve ♣V’yi alın ve yerlerine ♠R ve ♠V koyun. ♠9 yerine ♣9 koyun, ♦3 yerine de ♥3 koyun.

                                      ♠ RV106
                                      ♥ A732
                                      ♦ AR2
                                     ♣ D9

“Burada da dengeli 17 puanlık el ile 1SA açarsınız. Bu el ile cevapçının elinin nasıl birlikte çalışacağına bakın. Trefli durdurucusu olmadığı için sanzatu batacaktır. Rakiplerde bu kadar çok trefli olduğuna göre sanzatuya trefli atak etmeleri de normaldir. Majör renk oynamak istersiniz. Pik veya kör kontratında perdanlara bir bakın. Pik perdanı yok, yalnız bir muhtemel kör perdanı var (bir rakipte ♥ V1098 olursa) bir karo ve bir de trefli perdanı var.4♥ veya 4♠ şahane kontrat olarak görünüyorlar. Sadece bunu nasıl deklare edeceğinizi öğrenmeniz lazım.
“Bu defa, ortağınızın Stayman sorusuna majör renkleri yukarıya doğru sıra ile deklare edersiniz. Yani bu elde 2♥ deklare edeceksiniz. 2♥ diyerek ortağınıza elinizde dört tane kör olduğunu söylüyorsunuz, burada olduğu gibi dört tane pikiniz de olabilir. Cevapçıda körler olduğu için nihai kontratınız kör olacaktır. Körde altın fit bulunca başka araştırmaya gerek olmaz.
“Eli bir kere daha biraz değiştirelim. ♥7 alıp yerine ♦10 koyun. Ellerin gene uyuştuğunu görürsünüz ama bu defa pikte. Stayman sorusuna cevap verirken dört tane pikiniz olduğunu belirtmek için, 2♠ deklare edeceksiniz. Körü atladığınıza göre ortağınıza dört tane körünüz olmadığını da ifade etmiş olursunuz. Bu iki eli de masada bırakıp kitabınızdan Alıştırma 2’yi açın.”

Talimatlar

         “1SA ile açtınız ve ortağınız 2♣ dedi. Aşağıdaki eller ile ne dersiniz?”

                       1)  ♠ AR43         2) ♠ RD9           3)  ♠ 8432
                            ♥ 9853                ♥ AV4                ♥ ARD
                            ♦ AD                            ♦ V543               ♦ R109
                            ♣ RV10              ♣ AD8                ♣ RD8

Deklare               2♥                       2♦                        2♠

Takip

Öğrencilerinizin Stayman konvansiyonuna cevapları doğru olarak anladığından emin olun.

Netice

         “Stayman konvansiyonunda açanın ikinci deklareleri:

         2♦     -        dört kartlı majör yok
         2♥     -        dört kartlı kör var, dört tane pik de olabilir
         2♠     -        dört kart pik var, kör yok

Alıştırma Üç: Staymandan sonra cevapçının ikinci deklaresi

Giriş

“Stayman sorusuna ortağın verdiği cevap ellerin birbirine nasıl uyduğu hakkında daha fazla bilgi verir. Cevapçının bundan sonraki deklarelerinin çoğu, nihai kontratı plase eden, signoff olur. Mamafih deklarelerin bazıları davet olur: esas olarak daha fazla bilgi istemektedir. Bunun nasıl olacağını görelim.
“Masadaki iki ele bakalım:
                            ♠ RV106
                            ♥ A32
                            ♦ AR102
                            ♣ D9
                           
                            ♠ AD72
                            ♥ RD54
                            ♦ 9876
                            ♣ 8
“Hatırlarsak, Kuzey 1SA ile oyun açtı ve Güney Stayman sorusu olarak 2♣ dedi. Kuzey dört tane piki olduğunu belirtmek için 2♠ der. Güney pikte altın fit olduğunu anlayınca elindeki destek puanlarını da hesaplar. Pikte zon olacağını bildiği için doğrudan 4♠ deklare eder.
“Güneyin elini biraz değiştirelim. ♠A ve ♠7’yi alıp yerine ♣A ve ♣7 koyalım.
        
                            ♠ D2
                            ♥ RD54
                            ♦ 9876
                            ♣ A87
“Bu defa, Stayman sorunuza ortak 2♠ deklare edince, 3SA dersiniz. Zon için yeterli puan olduğunu biliyorsunuz. Ortak 2♠ deklare ederek dört tane körü olmadığını ifade etti. Onun için doğrudan 3SA deklare edersiniz. O bakımdan Staymana cevap alınca zon olan elde, doğru kontratı signoff olarak deklare edin.
Güneyin elini gene değiştirelim. ♥4 ve ♣A’ı alın, ♠9 ve ♠4 koyun. ♦6 yerine de ♦V koyun.
                            ♠ D952
                            ♥ RD5
                            ♦ V987
                            ♣ 87
Bu bir davet elidir. Stayman sorunuza ortak 2♠ cevabı verince 3♠ deklare ederek zona davet edersiniz. Ortağınız 2♥ deklare etmiş olsaydı 2SA deklare ederdiniz: Staymansız normal deklareniz. Ancak, açan elinizde dört tane pikiniz olduğunu bilecektir. Eğer dört kartlı majörünüz olmasaydı Stayman ile başlamazdınız. O bakımdan, açanda dört tane köre ilave olarak dört tane de pik varsa rahatlıkla pik deklare eder.
“Stayman konvansiyonunun kullanıldığı bir başka el tipi daha vardır. Güneyin elini tamamen değiştirelim. Güneye şu eli verelim:
                            ♠ D9852
                            ♥ 5
                            ♦ D87
                            ♣ A93
“Bu elde beş tane pik ve 9 toplam puan var, (8 onör puanı ve 1 uzunluk puanı) 2♠ diyerek signoff yapmak için çok fazla ama 3♠ diyerek zon forsing konuşmak için de yeterli değil. Bu el hem davet puanı gösterir hem de üç kartlı destek arar.
“2♣ Stayman sorusu ile başlayın. Ortağınız 2♦ diyerek majör rengi olmadığını söylerse veya 2♥ diyerek dört tane körü olduğunu ifade ederse, 2♠ ile devam edin. Bu davet puanı olan beş kartlı pik rengi olan el belirtir.

Talimatlar

“Ortağınız 1SA ile açtı ve siz 2♣ dediniz. Açan 2♥ deklare etti. Aşağıdaki eller ile ne dersiniz?”
                       1) ♠ R932          2)  ♠ AR95         3) ♠ RV43
                            ♥ AD43              ♥ 95                    ♥ 854
                            ♦ D84                           ♦ V954               ♦ A843
                            ♣ 86                    ♣ A94                 ♣ 63
Deklare      4♥                       3SA                     2SA

                       4)  ♠D9               5)  ♠ AV954       6)  ♠ RD742
                            ♥ RV73              ♥ 1076                ♥ D987
                            ♦ D843               ♦ R93                           ♦ A3
                            ♣ 1098                ♣ 84                    ♣ 85
Deklare      3♥                       2♠                        4♥

Takip

Öğrenciler temel Stayman deklarelerini ve beş kartlı majörü olan davet elini göstermeyi de öğrenmiş olmalıdırlar.

Netice
“Stayman sorusundan sonra cevapçı zon deklare ederek signoff yapabilir veya davet deklaresi de verebilir. Staymanı kullanarak, cevapçı beş kartlı majör rengi olan davet puanını da ifade edebilir. Staymanı bilmeyince bu mümkün değildi.”

Alıştırma Dört: Cevapçının ikinci turdaki başka deklareleri

Giriş
         Yeni bir el hazırlayalım:   
                  ♠ AD85             
                   ♥ 432
                   ♦ DV54
                   ♣ 98

“Ortağınız 1SA açtığında siz Stayman olarak 2♣ dediniz. Ortağınız dört kart majörü olmayınca 2♦ deklare etti. Şimdiki deklareniz, Stayman yapmasaydınız ne deklare edecek idiyseniz o olur. Orijinal olarak zon daveti yapmak için 2SA deklare edecektiniz. Şimdi de aynı deklareyi yaparsınız. Tek fark, ortağınız elinizde en az dört kartlı majör bir renk olduğunu biliyor. Karoyu destekleme hatasına düşmeyin sakın. Bu konvansiyonel bir cevaptır ve karolar hakkında bir şey söylemez.
“♣9 alın ve yerine ♣D koyun. Bu defa, ortağınız 2♦ deklare edince, elinizde 11 puan olduğu için 3SA deklare etmelisiniz.
                  ♠ AD85             
                   ♥ 432
                   ♦ DV54
                   ♣ D8
“Bir değişiklik daha yapalım. ‘♦D yerine ♠V ve ♣D yerine ♣7 koyalım,
                  ♠ ADV85          
                   ♥ 432
                   ♦ DV54
                   ♣ 87
“Ortağınız Stayman sorusuna 2♦ demiş olsa da, beş kartlı majörü olan davet elini gösterme imkanınız olduğunu unutmayın: 2♦ deklare edin.”

Talimatlar

         “1SA açınca, Stayman sorunuza ortağınız 2♦ dedi. Ne dersiniz?”
                       1)  ♠ 832                      2)   ♠ RD1084             4)  ♠ AR43
                            ♥ AD85              ♥ 654                           ♥ DV92
                            ♦ R1083             ♦ 98                     ♦ V8
                            ♣ 94                    ♣ R54                 ♣ 543
                            2SA                     2♠                        3SA
Takip

Açan Stayman sorusuna 2♦ deyince ne cevap verildiğini iyice gördük.

Netice
“Açan 2♣’ye 2♦ cevabı verince 2SA veya 3SA deklare edin. Ayrıca, beş kartlı majör rengi olan davet elini de gösterebilirsiniz.” 
Alıştırma Beş: Deklarasyonu tamamlamak

Giriş

“Bazen cevapçı, Stayman kullandıktan sonra bile nihai kontratın seviye ve rengini kararlaştırabilmek için biraz yardıma ihtiyaç duyabilir. Aşağıdaki sekansta, 1SA açan kişi olarak bir sonraki deklarenizin ne olacağını görelim:
        
Siz             Ortak
1SA           2♣    stayman
2♦              2♠
“Şimdi ne yapacaksınız? Şu eli masaya açalım:
                            ♠ RD7
                            ♥ 98
                            ♦ ARV2
                            ♣ A976
“Cevapçı davet puanı olan beş kartlı piki bulunan bir eli olduğunu ifade etti. Üç tane pikiniz var, yani altın fitiniz ve maksimum sanzatu puanınız var; 4♠ deklare edin.
“♠R alın ve yerine ♥R koyun.
                            ♠ D7
                            ♥ R98
                            ♦ ARV2
                            ♣ A976
“Bu defa deklareniz 3SA olur. Bu maksimum puan ve iki pik gösterir. 1SA açmak için dengeli bir eliniz olması gerektiğine göre herhalde iki tane pikiniz olacaktır.
“♦R ve ♦V alın, yerine ♦D ve ♦4 koyun.
                            ♠ D7
                            ♥ R98
                            ♦ AD42
                            ♣ A976
“Minimum sanzatu açışınız var; ortağınız davet eli gösterdiğine göre daveti kabul etmezsiniz. 2SA deklare edin.
“♦2 çıkarıp yerine ♠2 koyun.
                            ♠ D72
                            ♥ R98
                            ♦ AD4
                            ♣ A976
“Eliniz gene minimum ama bu defa ortağınızla pikte altın fitiniz var. Ortakta sadece davet puanı olduğu için daveti kabul etmezsiniz 2♠’e pas geçebilirsiniz.”

Talimatlar

“1SA açtınız, ortağınız Stayman sorusu olarak 2♣ dedi ve siz 2♦ cevabı verdiniz. Ortağınız şimdi 2♥ deklare etti. Ne yapacaksınız?”

                       1)  ♠ AR4           2)  ♠ R105          3)  ♠ ADV
                            ♥ R108               ♥ RV                            ♥ 106
                            ♦ AD10               ♦ ADV6              ♦ RDV10
                            ♣ V1098             ♣ V1098             ♣ A1085

                            4♥                       2SA                     3SA

Takip

Öğrencilerinizin, 1SA açan oyuncunun nihai kontrata nasıl karar verdiğini anlamalarını sağlamanız gerekir.

Netice

“Her ne kadar kaptan cevapçı ise de, bazen açan (yani elini tarif etmekle sorumlu oyuncu) karar aşamasına yardımcı olmak durumunda olabilir. Uzun yıllar boyunca Staymanın çok yararlı bir konvansiyon olduğu ispat edilmiştir. Konvansiyonel deklarelerin her biriniz bazı eksileri de olur: bu defa 2♣ deklaresini natürel olarak signoff için kullanamazsınız. Bir konvansiyonun iyi olması için, yerine geçtiği natürel deklareden daha yararlı olması gerekir. Gördüğünüz gibi Staymanın, 2♣ deklaresini natürel olarak kullanmaya göre, çok daha fazla avantajları vardır.”

Alıştırma Altı: araya girişle başa çıkmak

Giriş
“Kompetisyonlu oyunlarda, ortağınız 1SA açsa bile saha size kalmayabilir. Alıştırma ellerine geçmeden önce, rakipler araya girdiği zaman konuşmaları nasıl götüreceğinizi bilmekte yarar vardır.
“Rakiplerin müdahalesi olunca durumu nasıl idare edeceğinizi anlatmak için bazı temel eller hazırlayalım.

         Kuzey                 Güney
♠ R10xx             ♠ DVxx
♥ RVxx              ♥ Axx
♦ xxx                            ♦ Dx
♣ Rx                   ♣ ADVx

Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
2♦              3♦              pas             3♠
Pas             4♠              pas             pas
Pas

“Güneyin açış deklaresi nedir? (1SA)
“Kuzeyin eli ile ne demeyi planlıyordunuz? (Stayman kullanıp majör fiti araştıracaktım.) Ancak, Kuzey konuşmadan önce Batı 2♦ diye araya girdi. Şimdi ne olacak? Masadaki arkadaşlarınızla neler olabileceğini konuşun.
“Mutabakat sağladınız mı? (muhtemelen hayır) 3SA’ya sıçrarsanız majör renkte fiti kaçırabilirsiniz. 2♥ veya 2♠ deklare ederseniz bu beş kartlı renk gösterir ve sıçramadığınız için ortağınız pas geçer. 3♥ veya 3♠ deklare ederseniz de forsingtir ama renginiz beş kartlı olmalıdır. Kontur makul bir seçim olabilir bu ceza içindir. Ancak, kaçıracağınız zonu karşılayacak kadar büyük bir ceza alamayabilirsiniz. 2♦ deklaresi ilave bir imkan doğurdu. 3♦ deklaresi, rakip renk, mantıken karo oynama teklifi olamaz. İyi karolarınız olsaydı ceza için kontur atardınız. Onun yerine 3♦ rakip rengi cue bididir ve Staymanın yerine kullanılır ve cuebid Stayman denir.
Nasıl çalıştığını görelim.
“Güney 1SA ile açınca Batı 2♦ ile araya girdi ve Kuzey 3♦ diye cuebid etti. Güney ne der? (3♠) Cuebid Staymanın yerine geçtiğine göre, Güney dört kartlı veya daha uzun majör rengini deklare eder. Güney pik rengini gösterir.
“Kuzey ne der? (4♠) Majör fiti bulununca Kuzey zona yükseltir. Rakiplerin müdahalesine rağmen çift en iyi kontratı bulur”
“Güneyin elini değiştirin
“Pik damını alın, karo ruasını koyun
Kuzey                 Güney
♠ R10xx             ♠ Vxx
♥ RVxx              ♥ Axx
♦ xxx                            ♦ RDx
♣ Rx                   ♣ ADVx

Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
2♦              3♦              pas             3SA
Pas             pas             pas

“Güney 1SA açınca Batı 2♦ ile araya girer. Kuzey ne der? (3♦) Kuzey Stayman yerine rakibin rengini cuebid eder.
“Güney ne der? (3SA) Majör rengi olmayınca Güney 3SA deklare eder.
“Kuzey ne der? (pas) Kuzeyde zon gören puan ve majör renkle ilgilenen bir el varsa, Staymanın yerine cuebidi kullanarak durumu idare eder.

“Araya girişten sonra Kuzeyde başka tip el de olabilir.
“Bir iki örneğe bakalım.
“Kuzeyin elini değiştirin.
“Pik ruasını alın ve küçük bir kör koyun.
Kuzey                 Güney
♠ 10xx                ♠ Vxx
♥ RVxxx            ♥ Axx
♦ xxx                            ♦ RDx
♣ Rx                   ♣ ADVx
Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
2♦              2♥              pas             pas
Pas

“Farz edelim deklarasyon aynı şekilde başlamış olsun.
         “Güney 1SA açınca Batı 2♦ ile araya girer. Kuzey ne der? (2♥)
“Bu forsing midir? (hayır) Kuzeyde zon oynayacak bir el olsaydı 3♥’e sıçrardı.
“Kuzey zayıf bir el mi gösteriyor? (hayır) Çok zayıf bir eli olsaydı pas geçip 2♦’ya defans yapardı. O bakımdan Kuzeyin elinde biraz puan vardır. Bazı çiftler burada 2♥ deklaresini hafif davet olarak kullanıyorlar. Maalesef, araya giriş sizi biraz sıkıştırdı. Çok hassas konuşmak zordur. Usta oyuncular başka konvansiyonlar da kullanıyorlar.

“Kuzeyin elini değiştirin.
“Pik rua ve damı koyun, kör vale ve bir küçük çıkarın.
Kuzey                 Güney
♠ RD10xx          ♠ Vxx
♥ Rxx                           ♥ Axx
♦ xxx                            ♦ RDx
♣ Rx                   ♣ ADVx
Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
2♦              3♠              pas             4♠

“Güney 1SA açınca Batı 2♦ ile üste konuşursa Kuzey ne der? (3♠) Zon oynayacak puan ve beş kartlı pik ile 3♠’e sıçrayabilirsiniz. Güney 3SA ve 4♠ arasında seçim yapabilir.

“Kuzeyin elini değiştirin.
“Pik ruasını alın ve küçük bir karo koyun.

Kuzey                 Güney
♠ D10xx             ♠ Vxx
♥ Rxx                           ♥ Axx
♦ xxxx                ♦ RDx
♣ Rx                   ♣ ADVx
Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
2♠              kontur       pas             pas
Pas

“Farz edelim Güney 1SA açınca Batı 2♠ ile araya girmiş olsun. Kuzey ne yapar?      (kontur atar) Rakipler araya girince sizde defansa uygun bir el olunca ceza konturu atmayı unutmayın. Ortağınızın 1SA açışı üzerine 2♠’ten iyi bir ceza tahsil edebilirsiniz. 2SA derseniz, iyi bir puan alma fırsatını kaçırmış olursunuz.
Kuzeyin elini değiştirin.
“Küçük bir körü çıkarın karo asını koyun.

Kuzey                 Güney
♠ D10xx             ♠ Vxx
♥ Rx                    ♥ Axx
♦ Axxxx             ♦ RDx
♣ Rx                   ♣ ADVx


Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
2♥              3♥              pas             3SA
Pas             pas             pas

“Güney 1SA açınca Batı 2♥ der. Kuzey olarak ne deklare edersiniz? (3♥) Pik fiti bulmayı ümit ederek, Stayman konvansiyonu yerine rakip rengi cuebid edersiniz.
“Güney ne der? (3SA) Dört kartlı majörü olmayınca Güney 3SA deklare eder.
“Kuzey şimdi ne deklare eder? (pas) Kuzey majör fiti araştırdı bulamayınca 3SA’ya razı oldu. Stayman sorusundan sonra da rakiplerin araya girmesi mümkündür. Bu durumda, durum müsaitse açan dört kartlı majörünü gösterir; pas geçmek veya rakip renge kontur atması da mümkündür.
“Farz edelim Güney 1SA açtığında Batı pas geçti. Kuzey ne der? (2♣) Kuzey pik fiti bulmaya çalışıyor ve Stayman konvansiyonunu kullanır.
“Güney cevap vermeden, Doğu 2♥ ile araya girer. Güney ne der?  (pas) dört kartlı majör rengi olmayınca pas geçer ve kararı Kuzeye bırakır.
Güneyin elini değiştirin
Kör asını çıkarın pik asını koyun.

         Kuzey                 Güney
♠ D10xx             ♠ AVxx
♥ Rx                    ♥ xx
♦ Axxxx             ♦ RDx
♣ Rx                   ♣ ADVx
Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
         Pas             2♣              2♥              2♠
         Pas             4♠              pas             pas
         Pas
         “Farz edelim deklarasyon aynı şekilde başlamış olsun.
“Güney 1SA açar, Kuzey 2♣ deyince Doğu 2♥ ile araya girer. Güney ne der? (2♠) Güney pik rengini gösterir ve çift yola çıkmış olur.
“Doğu 2♥ yerine 2♠ demiş olsaydı Güney ne yapardı? (kontur) Güney rakipleri batırmak istediğini belirtmek üzere kontur atardı.

Talimatlar

“Ortağınız 1SA açtı ve sağınızdaki rakip 2♦ dedi. Aşağıdaki eller ile ne dersiniz?”
    1)  ♠ 102                      2) ♠ RD875       3)  ♠ 3
                   ♥ V63                 ♥ 84                    ♥ ADV65
                   ♦ 653                            ♦ D932               ♦ R1085
                   ♣ D9843             ♣ 75                    ♣ V82

                   Pas                      2♠                        3♥

    4)  ♠ D108642             5)  ♠ DV96         6)  ♠ 873
                  

    4)  ♠ D108642             5)  ♠ DV96         6)  ♠ 873
                   ♥ A103               ♥ A1085             ♥ A4
                   ♦ 76                     ♦ 63                     ♦ RV92
                   ♣ R2                   ♣ A74                 ♣ 10976

                   4♠                        3♦                        kontur

Takip

“Briç oynamaya yeni başladığınızda, siz sanzatu ile oyun açınca rakipleriniz, sizde çok puan olduğunu kabul ederek konuşmalara katılmazlar. Ne kadar çok oynarsanız, rakiplerin müdahalesi o kadar fazlalaşmaya başlar. Tecrübeli oyuncular daha fazla riske girer ve konuşmaları daha komplike hale sokarlar. Sanzatuya karşı rakiplerin kullanacağı daha birçok konvansiyon vardır, bunları zamanla öğrenirsiniz.

Netice

“Rakiplerin müdahalesi, fit bulmak için Stayman konvansiyonunu kullanmanızı engellemez. Rakiplerin müdahalesi iki yeni deklareyi kullanmanıza imkan sağlar: onların rengini cuebid etmek ve ceza konturu. Bunlar, konuşma mesafesinin kısaltılmasını kompanse ederler. Bazı istisnalar olabilir ama aynı frekansta olursanız fazla yanlış yapmazsınız.”

ÖRNEK ELLER

Alıştırma Yedi: Cevapçının beş kartlı majörü olan davet elini göstermesi

El No: 1                       ♠ DV105
Dağıtan: Kuzey           ♥ 432
                                      ♦ 4
                                      ♣ V8432
                   ♠ A4                             ♠ R98
                   ♥ DV1096                   ♥ AR8
                   ♦ V762                         ♦ AD1093
                   ♣ 65                             ♣ 97
                                      ♠ 7632
                                      ♥ 75
                                      ♦ R85
                                      ♣ ARD10
Deklarasyon

“Kuzey pas geçer. Dengeli bir eli ve 16 puanı olunca Doğu ne açar? (1SA)
“Güney pas geçer ve Batı ne yapacağını düşünür. Çift zon mu partskor mu oynamalıdır? (Batı emin olamaz) Körde altın fit olup olmadığını biliyor mu? (henüz değil) Batı nasıl anlayabilir? (Stayman olarak 2♣ deklare edip sonra körleri göster. Bu, davet puanı ve beş tane körü olan el gösterir.)
“Kuzey pas geçer. Doğunun Staymana cevabı nedir? (2♦) Batı ne der? (2♥) Kuzey pas geçer. Doğu şimdi ne demelidir? (Doğu ortağında davet puanı ve beş kart kör olduğunu anlar. Maksimum puanı olduğu için üç tane körü ile 4♥ deklare eder.)
“Kontrat ne olur? (4♥) Deklaran kimdir? (Batı)

Oyun

“Kim atak edecektir? (Kuzey) Ne atak eder? (Kuzeyin çok sağlam bir atağı vardır ♠D. Mamafih, tek kartı karoyu çıkabilir.)
“Deklaranın kaç löve kaybetmeye tahammülü vardır? (üç) Deklaranı kaç perdanı vardır? (iki trefli ve empas kaybederse ♦R) Kuzeyin atağına bağlı olarak başka risk var mı? (Kuzey karo atak ederse, Batı empas yapmamalıdır. Yaparsa, karo empasını kaybeder, iki karo çakası ve iki de trefli kaybederek iki batar. Batı ♦A alırsa kozları temizledikten sonra ♦R’ya bir el verir ve iki de trefli kaybederek kontratını yapar.)”

Alıştırma Sekiz: Doğru kontratı bulmak

El No: 2                       ♠ ARV10
Dağıtan: Doğu             ♥ 543
                                      ♦ D964
                                      ♣ 63
                   ♠ 98763                       ♠ 42
                   ♥ R2                             ♥ 109876
                   ♦ A87                                    ♦ 532
                   ♣ A109                        ♣ DV5
                                      ♠ D5
                                      ♥ ADV
                                      ♦ RV10
                                      ♣ R8742

Deklarasyon

“Doğu pas geçer. Dengeli bir eli ve 16 onör puanı olunca Güney ne der? (1SA) Batı pas geçer. Kuzeyin 10 onör puanı var. Çift zon mu partskor mu oynamalıdır? (zon) Kuzey majör renkte altın fit olup olmadığını biliyor mu? (hayır) Araştırmak için Kuzey ne deklare etmelidir? (2♣)
“Doğu pas geçer. Güney ne der? (dört kart majörü olmadığı için 2♦) Kuzey ne deklare edecektir? (3SA)
“Kontrat ne olur? (3SA) Deklaran kimdir? (Güney)

Oyun

“Kim atak eder? (Batı) Ne atak eder? (♠9)  Batı neden bunu atak eder? (Hem sekans başıdır, hem de Batının elinde pikleri sağlamak için yeterli antre vardır.)
“Deklaranın kaç sağlam lövesi vardır? (beş: dört pik ve kör ası) İlave löaveler için deklaran ne yapmalıdır?  (zamanlama önemlidir. Güney piki elden alıp, üç karo lövesi sağlamak için, hemen karo oynamalıdır. Daha sonra Güney, yerden kör oynayarak empas yapar. Deklaran ilk pik lövesini yerden alıp karo asını çıkarmadan kör empası yaparsa, Batı körü alıp ikinci piki oynar ve karoyu üçüncü turda alarak son karoyu çekmek için yere geçmesini önleyebilir.)

Alıştırma Dokuz: Davet eli ile

El No: 3                       ♠ AD54
Dağıtan: Güney           ♥ RD9
                                      ♦ A9
                                      ♣ D987
                   ♠ 762                                     ♠ 83
                   ♥ V10765                    ♥ A32
                   ♦ 8765                          ♦ RDV104
                   ♣ A                               ♣ 432
                                      ♠ RV109
                                      ♥ 84
                                      ♦ 32
                                      ♣ RV1065
Deklarasyon 

         “Dağıtan Güney. Ne yapmalıdır? (pas) Batı ne yapmalıdır? (pas)
“Kuzey ne yapar? (1SA der) Doğu pas geçer. Güney ne yapmalı? (8 onör puanı olunca ortakta dört tane pik olup olmadığını anlamak için Stayman olarak 2♣ demelidir.) Güney zon mu yoksa partskor mu oynanacağını biliyor mu? (henüz değil)
“Kuzey ne deklare edecektir? (2♠) Çift pikte altın fit bulmuş oldu. Bu Güneyin elini değiştirir mi? (Evet, Güney pik kontratında yer olacaktır; onun için destek puanlarını hesaplayabilir.)
“Güneyin elinin değeri ne olur? (8 onör puanı artı 2 destek puanı: her doubleton için bir puan; toplam 10 puan) Güney ne deklare etmelidir? (4♠)
“Kontrat ne olur? (4♠) Kuzey ne der? (pas) Deklaran kimdir? (Kuzey)

Oyun

         “Kim atak eder? (Doğu) Ne atak eder? (♦R, sekans başı)
“Kuzey kaç löve kaybedebilir? (üç) Kuzeyin kaç perdanı var? (dört: iki kör, bir karo ve bir trefli) Kuzey bir perdandan nasıl kurtulabilir? (ya yere bir kör çaktırır veya treflileri sağlayıp bir kör defos eder.) Kuzey kozları çekebilir mi? (evet) Kozları temizledikten sonra Kuzey ne yapmalıdır? (Treflileri sağlamalıdır)
“Bu el 3SA yapabilir mi? (hayır, defans dört karo bir trefli ve bir kör alarak kontratı iki batırır.)

Alıştırma On: Altın fiti keşfetmek

El No: 4                       ♠ 43
Dağıtan: Batı               ♥ 75
                                      ♦ R9876
                                      ♣ 9853
                   ♠ RV108                      ♠ AD97
                   ♥ A6                             ♥ R843
                   ♦ 532                                     ♦ A10
                   ♣ D742                        ♣ RV
                                      ♠ 652
                                      ♥ DV1092
                                      ♦ DV4
                                      ♣ A10
Deklarasyon

“Dağıtan Batıdır ama oyunu kim açar? (Doğu) Ne ile açar? (1SA) Çift zon mu partskor mu oynayacaktır? (Zon) Batı Doğuda dört tane pik olup olmadığını öğrenmek için ne deklare eder? (2♣)
“İki majör rengi de dörtlü olunca Doğu ne deklare eder? (2♥) Batı ne der? (3SA)
“Doğu ne yapmalıdır? (Batı Staymandan geçerek zon puanı olduğunu belirtti. Dört tane majör kartı olduğunu söylüyor; Batıda dört tane kör olmadığına göre dört tane pik olmalıdır. Doğu bundan emin olarak en doğru kontrat olan 4♠’i deklare eder.)
“Batı ne yapmalıdır? (pas) Kontrat ne olur? (4♠) Deklaran kimdir? (Doğu)

Oyun

“Kim atak eder? (Güney) Ne atak eder?  (♥D, sekans başı. Ancak, Doğuda dört tane kör olduğunu bildiği için Güney pik atak edebilir)
“Deklaran en fazla kaç löve kaybedebilir? (üç) Kaç perdanı var? (dört) Deklaran bir perdandan nasıl kurtulabilir? (Güney koz atak etse bile Doğu yere iki kör çaktırabilir.
“3SA kontratı başarılı olur muydu? (♥D atak edilirse, kontrat dört pik, iki kör, bir karo ve iki trefli alarak yapılabilir. Mamafih, eğer güney bu atağı bulabilirse: ♦D atağında kontrat batar.)

Alıştırma On bir: Doğru kontratı keşfetmek

El No: 5                       ♠ D1073
Dağıtan: Kuzey           ♥ AR72
                                      ♦ R9
                                      ♣ A84
                   ♠ 84                              ♠ A62
                   ♥ D1095                      ♥ V63
                   ♦ 106532                     ♦ 84
                   ♣ R6                             ♣ DV1095
                                      ♠ RV95
                                      ♥ 84
                                      ♦ ADV7
                                      ♣ 732
Deklarasyon

                   Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                      1SA           pas             2♣
                   Pas             2♥              pas             3SA
                   Pas             4♠              herkes pas

“Kuzey 1SA açtıktan sonra, Güney majör fiti araştırmak için 2♣ deklare eder. Kuzey elinde iki majör de dörtlü olunca 2♥ deklare eder. Güney körler ilgilenmediği için çifti zon olarak 3SA’ya götürür. Kuzey, ortağı Staymandan geçtiği için dört kartlı majör rengi olduğunu anlar, körü olmadığına göre pikleri olmalıdır düşüncesi ile 4♠ deklare eder. Doğru kontrat bulunmuş olur.”

Oyun

“Doğu ♣D atak eder.  Kuzey pikte bir perdanı, körde iki perdanı ve treflide iki perdanı olduğunu görür. Kör perdanlarına yerden çakılabilir veya yerin karolarına defos edilebilir. Kuzey ♣A ile el tutup koz oynayabilir. ♠A’ı çıkarıp kozları temizlemeyi planlar. Bu şekilde en fazla bir pik ve iki trefli kaybederek kontratını yapar.”
“Kuzey Güney 3SA oynasalar, Doğu trefli atak ederek kontratı batırır. ♣A ile el tuttuktan sonra Kuzeyin yeterli lövesi yoktur. Pik oynamak mecburiyetinde kalınca Doğu dört tane de trefli lövesi yapar. Batı treflilerin bloke olmaması için ilk löveye ruasını koymalıdır.”

Alıştırma On iki: Müdahale üzerine Stayman kullanmak

El No: 6                       ♠ RDV752
Dağıtan: Doğu             ♥ 73
                                      ♦ AD6
                                      ♣ 94
                   ♠ A84                                    ♠ 63
                   ♥ AD85                        ♥ R1064
                   ♦ R82                                     ♦ V753
                   ♣ R105                        ♣ AD8
                                      ♠ 109
                                      ♥ V92
                                      ♦ 1094
                                      ♣ V7632
Deklarasyon

                   Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                        Pas             pas
                   1SA           2♠              3♠              pas
                   4♥              pas             pas             pas
“İki pastan sonra Batının 1SA açışı üzerine Kuzey iyi altı kartlı rengi ile 2♠ diye araya girer. Kuzeyin iyi bir rengi olunca Doğu Batının ceza konturu atma ihtimali azdır. 2♠’e kontur atılıp batırılsa bile ceza, Doğu Batının kendi kontratlarından kazanacakları skordan az olabilir.
“10 onör puanı olunca Doğunun, ortaklığı zona götürecek kuvveti vardır ve sekiz kartlı kör fitleri olup olmadığını araştırmak ister. Araya girişten sonra 2♣ kullanmak mümkün değildir. Bu durumda rakip rengi cuebid etmek Stayman yerine geçer. Forsingtir ve çiftin zon oynayacağını garanti eder. Dört kartlı veya daha uzun majör rengi olunca açan cevap olarak bunu deklare eder. Açanda diğer majör var ve 4♥ deklare ederek bunu gösterir. Dört kartlı körü olmasaydı açan pikte puanları olunca 3SA deklare ederdi; pik durdurucusu olmayınca da dört seviyesinde minör gösterirdi. Doğu Batı, Kuzeyin müdahalesine rağmen kör kontratlarını buldular.
Oyun
“Kuzey ♠R atak eder. Batının 4♥ kontratı biraz kritiktir. Kör perdanı olmaması için rakiplerde 3-2 dağılmış olması lazımdır. Ayrıca iki pik ve üç de karo perdanı vardır. Pik perdanlarından birine yerden çakılabilir o bakımdan karo perdanlarını ikiye indirmek şarttır.
“♠A ile el tutup kozları topladıktan sonra deklaran karoyu onörlerden birine doğru oynayarak başlar. Deklaran karoyu yerden oynayıp, asın Güneyde olduğu ümidi ile elden ruayı koyabilir. ♦R kuzeyin asına kaybedince hala bir şansı vardır. Daha sonra karoyu elden oynayıp damın Kuzeyde olmasını ümit eder. Bu defa empas çalışır.
“Bu dağılımda, karoyu yerin valesine veya elin ruasına doğru oynamak fark etmez. Fakay yerin valesine doğru oynamak iyi bir tekniktir. 2♠ ile üste konuşunca ♦A’ının Kuzeyde olma ihtimali fazladır. Aynı zamanda Kuzeyde pik uzun olduğu için karolarının kısa olma ihtimali de vardır. Kuzeyin ♦D ve ♦6 lısını alıp yerine, Güneyin elinden, iki küçük trefli koyun. O zaman yere doğru karo oynamanın neden iyi bir fikir olduğunu görürsünüz. Ayrıca, eğer ♦V Güneyin damına kaybederse, Kuzeyde ♦A’ının iki parça olması ihtimaline de oynayabilir.
“Deklaran doğru oynarsa defans oyuncuları 4♥ kontratını batıramazlar. Eğer deklaran hata yaparsa, batabilir. Farz edelim, deklaran ♠A ile el tuttuktan sonra kozları toplayıp treflilerin hepsini çekmiş olsun daha sonra yerden eline doğru karo oynadığında Kuzey as ile kazanıp piki çeker ve bir pik daha oynar. Deklaran yerden çakınca trefli antreleri de bitmiş olduğundan karoyu gene yerden oynamak mecburiyetinde kalır.”

Alıştırma On üç: daha iyi bir kontrat araştırmak

El No: 7                       ♠ V943
Dağıtan: Güney           ♥ R962
                                      ♦ V8532
                                      ♣ -
                   ♠ R8                             ♠ D1062
                   ♥ 854                                     ♥ A73
                   ♦ A109                         ♦ 74
                   ♣ DV962                     ♣ A1075
                                      ♠ A75
                                      ♥ DV10
                                      ♦ RD6
                                      ♣ R843

Deklarasyon
         Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
                                                                  1SA
         Pas             2♣              pas             2♦
         Pas             pas             pas

“Güneyde 15 puanlık dengeli bir el var. Çift 15-17 sanzatu oynayınca bu, ideal sanzatu açışıdır. Kuzey, elinde sadece 5 onör puanı olduğu için normal olarak Stayman cevabı verecek gücü yoktur. Treflileri kısa olduğu için 2♣ demek nispeten emniyetlidir. Kuzey ortağının vereceği her cevaba pas geçebilir. Güney, elinde dört kartlı majör olmadığını belirtmek için 2♦ dediğinde, Kuzey pas geçer ve ortağını 1SA’ya göre nispeten daha iyi bir kontrat olan 2♦’yu oynamaya bırakır.”

Oyun

         “Batı büyük ihtimalle, kırık sekans başı olarak ♣D atak eder.
“Uzun kozlar yerde olunca deklaranın oyunu planlaması zor olabilir. Eli yerin oynadığını düşünmek işi kolaylaştırır. Kuzeyin elinde üç pik, bir kör ve (karolar 3-2 dağılırsa) bir karo kaybı vardır. Deklaran beş löve kaybettiği takdirde kontratını yapacağına göre bu iyidir.
“Deklaran, işlerini tamamlamadan koz kontrolünü kaybetmemeye dikkat etmelidir. Eğer ilk treliye yerden çakıp karo oynarsa, Batı kazanıp bir trefli daha oynar. Deklaran bu löveye de çakarsa, kozları toplayıp bir kör veremez. Körler 3-3 dağıldığı için deklaran kozları temizlemeden kör oynayarak kontratını yapabilir. Ancak daha kolay bir yol vardır.
“♣D atağına deklaran yerden çakmak yerine bir pik defos etmelidir. Bu löveyi Doğu ♣A ile kazanır ama bu defa deklaran kontrolü ele geçirir. Deklaranın ♣R’sı alıcı olur ve buna yerden bir pik daha defos edilir. Defans oyuncuları yere hemen çaktıramazlar. Güney el tutunca ♦A’ını çıkarırı kozları bitirir ve ♥A’ı çıkarır. Güney bir fazla löve yapar: bir pik (ikisini treflilere defos ettiği için) bir kör bir karo ve bir trefli kaybeder.
“İlk trefli lövesini Doğunu asına kaybederken yerden bir pik defos etmeye kayba kayıp (perdana perdan) oyun denir. Bu tip oyun birçok durumda karşınıza çıkar ve bir kaybı başka bir kayıp ile değiştirerek deklaran genellikle bir löve kazanır. Bu elde, örneğin, deklaran yerin kozlarını muhafaza ederek ♣R’ını alıcı haline getirmiş olur.
“Kartlar iyi dağılmış olduğu için (karolar 3-2, körler 3-3 olduğundan) defans deklaranın sekizden az löve almasını sağlayamazlar. Mamafih, Güney dokuz löve yapabileceği için sekiz lövede tutmak iyi bir neticedir.

“Güneyin 1SA deklaresine Kuzey pas geçmiş olsaydı defans kontratı batırabilirdi. Güneyin ♣R’ına bir löve vererek dört trefli lövesi alırlar. Deklaranın, bundan sonra iki kör, iki karo ve bir pikten fazla löve almasına engel olabilirler. Bunun için, Batı karo asını iki tur almaz, Doğu da kör asını iki tur almaz. O zaman deklaran yere geçemez ve defans dört trefli lövesi ve iki asa ilaveten sonunda bir pik lövesi alır.

Alıştırma On dört: biraz daha müdahale

El No: 8                       ♠ 652
Dağıtan: Batı               ♥ RDV106
                                      ♦ A843
                                      ♣ 8
                   ♠ V1074                      ♠ AR98
                   ♥ 5                                ♥ 32
                   ♦ 7652                          ♦ RDV10
                   ♣ ADV2                       ♣ R109
                                      ♠ D3
                                      ♥ A9874
                                      ♦ 9
                                      ♣ 76543

         Batı            Kuzey        Doğu                   Güney
         Pas             pas             1SA           pas
         2♣              2♥              2♠              pas
         4♠              pas             pas             pas

Deklarasyon
Dağıtan Batıdır ve pas geçer. Kuzeyin iyi bir eli var ama açmaya yeterli puanı yok, onun için pas geçer. Dengeli eli ve 16 onör puanı ile Doğu ne yapar? (1SA açar) Batı nasıl cevap verir? (2♣ stayman) Kuzey ne yapr? (2♥ deklare eder) Doğu Kuzeyin müdahalesine ne yapar? (dört kartlı pikini göstermek için 2♠ der) Batı ne yapar? (Batının elinin değeri artmıştır şimdi toplam 11 puana erişti; onun için 4♦ deklare eder) Kontrat ne olur? (4♠) Deklaran kimdir? (Doğu)

Oyun

Kim atak eder? (Güney) Ne atak eder? (♥A) Doğu kaç löve kaybedebilir? (üç) Doğu kontratını yapacak mı? (♥A atağına karşı Doğunun problemi olmaz, muhtemelen bir kör, bir karo ve bir de empas yapınca, koz kaybeder.)  Güney Deklaranı batıracak başka bir atak yapabilir mi?  (evet: Güney tek karosunu atak ederse Kuzey as ile alıp çaka verir; Güney asın altından kör oynayarak Kuzeye el geçirince bir çaka daha alarak oyunu batırabilir. Ayrıca, ♣7 atağı da eğer deklaran pik empası yaparsa çok tehlikeli olur: ♠D ile el kazanan Güney ikinci trefliyi oynayarak Kuzeye çaktırır; Kuzey ♦A çekip Güneye çaktırır ve bir trefliye daha çakar, defans bir kör lövesi daha alınca deklaran iki batar. Tabii bunu önlemek için deklaran pik as ruayı çekerse bir karo ve bir kör kaybederek kontratı bir fazla yapar.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder