22 Şubat 2011 Salı

DERS 3 1SA Açışa Cevaplar




  • Genel Konular
  • Genel Takdim
  • Gurup Çalışması
  • Örnek Eller
GENEL KONULAR

Deklarasyon

Her oyuncunun rolü

Açan tarif eder, cevapçı kaptandır. Açan 1SA deklare edince, cevapçıya elini çok dar limitler dahilinde tarif etmiş olur: 15-17 puanı olan dengeli bir el.

Kaptanın rolü

Cevapçı elini şu üç kategoriden birine koyar:

                            0-7 puan
                            8-9 puan
                            10 puan ve fazlası

Daha sonra cevapçı şu iki soruyu cevaplandırır:

1.    Hangi seviyede?
Toplam 25 puan veya daha fazlamız var mı? Cevap evet ise o zaman kontrat altın zonda olmalıdır: 4♠, 4♥ veya 3SA. Cevap hayır ise kontrat partskorda olmalıdır: 1SA, 2♠, 2♥ veya 2♦ (2♣ stayman için muhafaza edilir).
              2.  Hangi renkte?
Altın fitimiz var mı: bir renkte sekiz veya daha fazla kartlı fit? Eğer cevap evet ise, seviyeye bakın. Zon seviyesinde minör fitleri 3SA’da oynanır. Partskor seviyesinde karo fiti 2♦’da, 2♣ staymana ayrıldığı için, trefli fiti 1SA’da oynanır.

Oyun

Hedefi ve aktifleri düşünmek

Öğrenciler hedeflerini daime göz önünde bulundurmaları konusunda teşvik edilirler: gerekli löveleri almak. Sonra sağlam lövelerini (alıcılarını) sayarlar. Şimdiye kadar rastladıkları bütün ellerde, kontratlarını yapmaları için gerekli sayıda alıcıları vardı. Üçüncü Derste görecekleri örnek ellerde hedeflerinden az sağlam löveleri var, o bakımdan ilave löve sağlamaları gerekecek.

Promosyon

Dört elde de, ilave löveleri promosyon ile sağlamaları gerekecek. Öğrenciler bunun bazen çok hızlı olacağını görürler. (Bir renkte rua, dam ve valeniz olunca) Bazen de kartları sağlamak uzun uğraş ve sabır gerektirir. (mesela V1098 olunca)

Perdanları erkenden kaybedin

Promosyon ile löve sağlayabilmek için rakiplere löve vermeniz gerekir. Bu löveleri erkenden verin. Öğrenciler genellikle alıcılarını hemen oynamak eğiliminde olurlar.

GENEL GİRİŞ

“Son derste gördüğümüz gibi, cevapçı kaptandır ve çifti uygun kontrata getirmekten sorumlu olur. Bunu iki soru sorarak yapar: Hangi seviyede? ve Hangi renkte?

“Kontratın seviyesine karar vermek için cevapçı ellerdeki puanları toplar. Çiftin 25 veya daha fazla puanı varsa, kontrat altın zonlardan birinde oynanmalıdır. Çiftin puanı 25 ten az ise eli partskorda oynamalıdırlar.

“Rengi kararlaştırmak için cevapçı altın fit araştırır. Partskorda oynanacaksa cevapçı her renkteki fiti araştırır. Fit bulunamazsa çift sanzatuda oynar. Çift zona gidecek ise, cevapçı yalnız majör renklerdeki fiti bulmaya çalışır. Majör fiti bulunursa çift 4♥ veya 4♠’te oynar. Majör fiti yoksa, minör fiti olsa bile, çift 3SA’da oynar.

“Açan 1SA deklare edince, cevapçı genellikle kontratın seviyesini ve rengi hemen kararlaştırabilir. Açan elini çok iyi tarif etti: 15-17 puanı olan dengeli bir el. Ne yapacağına karar vermek için cevapçı elinin gücüne bakar ve bunu üç kategoriden birine koymaya çalışır:

                            0-7 puan
                            8-9 puan
                            10 puan ve daha fazla

“Neden böyle yaptığını anlayalım.”


GURUP ÇALIŞMASI

Alıştırma Bir: 0-7 puan ile cevap vermek

Giriş
“Kaptan olarak seviyeyi ve rengi kararlaştırmak için nasıl çalışacağınızı görmek için bazı ellere bakalım.”

Talimatlar
“Ortağınız 1SA açtı. Aşağıdaki örneklerde elinizi değerlendirin ve kontratın seviyesini ve rengi kararlaştırın. Ellerin ortak özelliği ne? (hepsi 0-7 puan aralığında ve partskor oynayacak.)

                   1) ♠ 1086542              2) ♠ V98             3) ♠DV
                       ♥ V75                           ♥A962                ♥ 98
                       ♦ 8                                          ♦ V76                  ♦ D98
                       ♣ V62                          ♣ 1098                ♣1097632

Puan                    4                                  6                          7
Seviye          partskor                        partskor               partskor
Renk             pik                                 sanzatu                sanzatu
Cevap           2♠                                  pas                                pas

Takip
Elleri konuşun. Bütün ellerde cevapçı partskorda durmak ister. Cevapçının 0-7 puanı olunca daima niye böyle olacağını izah edin.

Netice
Elinizde 0-7 puan olunca partskorda oynamalısınız. İki seçeneğiniz vardır. Ya pas geçip 1SA’da oynarsınız veya altın fit varsa iki seviyesinde renginizi söylersiniz. 2♣ deklaresi staymana ayrılmıştır, bunu daha sonra göreceğiz, o bakımdan sadece 2♦, 2♥ veya 2♠ diyebilirsiniz.
“Altı kartlı veya daha uzun renginiz olunca altın fitiniz olduğunu bilirsiniz. Beş kartlı renginiz olunca, açanda üç veya daha fazla kart varsa altın fitiniz olabilir. Açanda çoğunlukla sizin renginizde üç veya daha fazla kart olacağı için araştırma mesafesi olmadığından, altın fitiniz olduğunu farz edebilirsiniz. Dört veya daha az kartınız olunca fit olmadığını kabul etmeniz gerekir. Araştırma imkanınız da yoktur.
“Onun için, 0-7 puanınız olunca, beş kartlı veya daha uzun renginiz varsa, 2♦, 2♥ veya 2♠ deklare edin. Aksi takdirde pas geçin.”

Bu aşamada stayman hakkında konuşmayın. Meraklı öğrenciler kitaptan okuyabilirler. Buraya kadar verilen kurallar yeterlidir.
Alıştırma İki: 10-15 puan ile cevap vermek

Giriş
“Ortağınız 1SA açtı; en az 15 puanı vardır. 10 veya daha fazla puanınız varsa, siz kaptan olarak zon deklare edilmesini garantiye almalısınız. Altın zonlardan birinde oynamak istersiniz. O bakımdan üç alternatifiniz vardır: 4♥, 4♠ veya 3SA. Bunun nasıl olduğunu görelim.”

Talimatlar
“Aşağıdaki örneklerde, elinizi değerlendirin ve seviyeyi ve rengi kararlaştırın.”

                   1) ♠ DV9764     2) ♠ A82             3) ♠ DV
                       ♥ R86                 ♥ AD983                     ♥ RD
                       ♦ R43                  ♦ 942                  ♦ D98
                       ♣5                       ♣109                   ♣ V97632
Puan                   11                        11                        13
Seviye                 zon                      zon                      zon
Renk                   pik                 belki kör                            sanzatu
Cevap                 4♠                       3♥                       3SA

         “Ellerin ortak özelliği ne? (hepsinde 10 + puan var”

Takip
Örnekleri konuşun. İkinci örnek özellik arz eder, zira cevapçı seviyeyi bilir ama renkten emin değildir. Cevapçının mesafeden istifade ederek, açana 3SA veya 4♥ arasında seçim yapması mesajı vermesini detaylı olarak anlatın.

Netice
“Ortağınız 1SA açtığında 10 veya daha fazla puanınız olunca kaptan olarak, siz zona varılmasını garanti etmelisiniz. Altı kartlı veya daha uzun majör renginiz varsa, altın fit olduğunu bilerek o renkte zona sıçrarsınız. Beş kartlı majör renginiz olunca, renginizde üçe sıçrayın. Bu açana, ya üç kartı varsa, majör renginizi zona yükseltmesini veya iki kartı varsa, 3SA deklare etmesini söyler. Bunun dışında doğrudan 3SA deklare edin.”

Burada da stayman ile ilgilenmeyin. Meraklı öğrenciler kitaba baksınlar.

Alıştırma Üç: 8-9 puan ile cevap vermek

Giriş

“8-9 puanınız olunca, kontratın zon seviyesinde mi yoksa partskorda mı oynanması gerektiğinden emin olamazsınız. 2SA deklare edin. Zon deklare etmiyorsunuz ama zona davet ediyorsunuz.”

Burada hala (staymanı dahil edeceği için) majör renkli davet elleri konusunu es geçiyoruz. Hazır ellerde bu konu ortaya çıkmıyor. İsterseniz staymanla ilgili bölümü anlatırsınız veya öğrencilerin kendilerinin okumasına karar verirsiniz.

Talimatlar

         “Ortağınız 1SA açtığında siz cevapçısınız. 2SA cevabı vereceğiniz bir eli oluşturun.”

Takip

Öğrenciler hazırladıkları elleri anlatsınlar. Burada da majör renkler hakkında soru ile karşılaşabilirsiniz. Öğrencilerin ilave bölümü okumalarını tavsiye edin. İşi basit tutun.

Netice

Toplam 8-9 puanınız olunca 2SA deklare edin. Son kararı vermek açana kalır. Açan 16- 17 puanı varsa zon deklare eder; 15 puanı varsa pas geçer.

Alıştırma Dört: Deklarasyonun mesajları

Giriş

“Cevapçı, verdiği cevapların açan tarafından anlaşıldığına güvenmelidir. 1SA açana pas geçmesini söyleyen cevap signofftur. (oynamak için.)  Açana pas geçmek veya tekrar konuşmak arasında seçim yapmak fırsatını veren cevaba da davet denir. Bazı deklareler de açanın mutlaka bir daha konuşmasını ister: bunlar da forsingtir.

“Bir deklare ile ne mesaj verildiği trafik ışıklarına benzetilebilir. Signoff deklaresi kırmızı ışıktır: dur. Davet deklaresi sarı ışıktır: yavaşla veya dikkatle ilerle. Forsing deklare yeşil ışıktır: yürü!

Talimatlar

         “Her deklare bir mesaj verir. Ortağınız 1SA açtı.
         “Signoff deklareler nelerdir? (pas, 2♦, 2♥, 2♠, 3SA, 4♥, 4♠)
         “Davet deklaresi nedir? (2SA)
         “İki tane forsing deklare nedir? (3♥, 3♠)

Takip

Alıştırmanın inceliğini konuşun. Trafik ışığı benzetmesinin her deklarenin anlamını açığa çıkaracağını vurgulayın. Açan, cevapçının deklaresinin rengini bilirse konuşup konuşmaması gerektiğini anlar.

Netice

Kaptanın verdiği her deklarenin bir mesajı vardır. İki seviyesindeki renk deklareleri ( 2♣ hariç) ve zon deklareleri signofftur. Açanın pas geçmesi gerekir. 2SA davettir. Açan maksimum ile konuşur minimum açış ile pas geçer. 3♥ ve 3♠ deklareleri forsingtir: deklaran bir daha konuşmalıdır.

Alıştırma Beş: Altın fitte oynamak

Giriş
“Hiç puanınız yok iken iki seviyesinde konuşurken tedirgin olabilirsiniz. İlerideki kararlarınızda size yardımcı olacak bir deney yapalım.”

Talimatlar

“Her biriniz bir rengi elinize alın. Kuzey ve Güneye hangi kartları vereceğinizi size söyleyeceğim.”

Şu elleri Kuzey ve Güneye hazırlayın:

                                      Kuzey
                                      ♠V109876
                                      ♥732
                                      ♦87
                                      ♦43

                                      Güney
                                      ♠ D5
                                      ♥ AR4
                                      ♦A653
                                      ♣A862

“Kalan kartları Doğu ve Batıya dağıtın. Güney bu eli 1SA’da oynasın. Bittiği zaman kaç löve aldığını kaydedin.  Sonra aynı eli bu defa Kuzey 2♠’te oynasın. Kuzeyin aldığı löve sayısını da kaydedin.

Takip

“Netice ne oldu?  Açış 1SA olunca, cevapçının 0-7 puan ile mümkünse altın fitte iki seviyesinde oynatması niye önemlidir?

Netice

“ Altın fitiniz olunca koz kontratında löve almak, sanzatuya göre daha kolaydır. Cevapçı olunca göreviniz ortaklığı doğru kontrata yönlendirmektir. Çok az ve sıfır puanınız olunca pas geçmeyin. Çok önemli bir göreviniz olduğunu unutmayın.”

Alıştırma Altı: Promosyon ile löve sağlamak

Giriş

“Deklaran olunca, sağlam lövelerinizi sayarsınız ve hedefiniz ile mukayese edersiniz. Bazen kontratınızı yapmak için yeterli sağlam löveniz olmayabilir. Löveleri sağlamanın bir yolu promosyon iledir. Daha büyük kartların hepsi oynanınca bir kart sağlam olur.”

Talimatlar

“Bir renk alın ve aşağıdaki kombinasyonları masaya açın. Bu kombinasyonların her birinde kaç löve sağlanabilir?”

YER:                            1) RDV     2) R5                   3) V84       4) 10863
DEKLARAN:        742                      D4                       D103         V952
                                İki              bir                       bir                       bir

Takip

Örnekleri teker, teker konuşun.

Netice

“Bazen bir rengi oynayıp, rakiplerin büyük kartlarını çıkararak kart sağlayabilirsiniz. Bazen eli birkaç kere rakiplere vermeniz gerekir. Karşılığında bir şey kazanacaksanız, rakiplere löve vermekten korkmayın. Rakiplere löve kaybetmek oyunun normal bir bölümüdür: önemli olan batacak kadar fazla kaybetmemektir.”

Dört hazır elin hepsinde löveler promosyon ile sağlanacaktır. Ellerin esprisi oyunu dikkat etmektir, deklarasyon kısaca gözden geçirilebilir. Üzerinde konuşma gerektirecek tek deklarasyon üçüncü hazır eldedir: burada açan daveti kabul eder.

 ÖRNEK ELLER

Alıştırma Yedi: Sanzatuda löve sağlamak


Dağıtan: Kuzey                                 K 6 5
                               A 9 7
                                K Q J 10 
                               A 7 5
       J 9 4 2                       ♠ Q 10 8
       Q J 10 8                      5 4 3
       9 8 3                             A 6
       4 2                               ♣Q J 10 9 8

                               A 7 3
                               K 6 2
                               7 5 4 2 
                               K 6 3



Deklarasyon
“Dağıtan Kuzey. Konuşmayı kim açar?  (Kuzey) Ne ile açar? (1SA) Kim elini tarif eder? (Kuzey) Kim cevapçıdır? (Güney) Kim kaptandır? (Güney)
“Cevapçının eline bakın. Kontrat hangi seviyede oynanmalıdır? (zon) Hangi renkte oynanmalıdır? (sanzatu) Cevap ne olmalıdır? (3SA) Cevapçının deklaresi ile verilen mesaj nedir? (signoff) Açan ne yapacaktır? (pas geçer) Deklaran kim olur? (Kuzey)

Oyun
         “ Kim atak eder? (Doğu) Ne atak eder? (♣D)
“Deklaran kontratını yapmak için kaç löve almalıdır? (dokuz) Deklaranın kaç sağlam lövesi var? (altı) Kontratı yapmak için ilave löveleri hangi renkte sağlayabilir? (karo) İlk löveyi aldıktan sonra deklaran hangi rengi oynamalıdır? (karo) Niçin? ( Deklaran, diğer renklerde alıcıları varken karo lövelerini sağlamak ister.)

“Kartlarınız alın ve deklare ettikten sonra kontratı oynayın. Deklaran kontratı yaptı mı? (yapmalıdır.)
Kontratı yapmak için yeterli sağlam lövesi yoktur. Dokuz löve lazım, altı vardır. İlave lövelerin karodan sağlanacağını görmelidirler. Bu löveleri sağlamanın zamanlaması önemlidir: öğrenciler perdanları erken kaybetme prensibini iyice hazmetmelidirler. El tutunca hemen karo oynamalı.
Alıştırma Sekiz: renk kontratında löve sağlamak


Dağıtan: Doğu                                   K 2
                               A 7
                                9 8 6 4 
                               Q J 10 9 7
       Q J 10 9 8 7             ♠ 6 5 3
       8 4 2                          K Q J
       A J                                 K 7 5 2
       5 4                                 A K 6

                               A 4
                               10 9 6 5 3
                               Q 10 3 
                               8 3 2



Deklarasyon
“Dağıtan Doğudur. Oyunu kim açar? (Doğu) Ne ile açar? (1SA) Elini tarif edecek oyuncu kimdir? (Doğu) Cevapçı kim olur? (Batı) Kaptan kimdir? (Batı)
“Cevapçının eline bakın. Kontrat hangi seviyede oynanmalıdır? (zon) Hangi renkte oynamalıdır? (pik) Cevapçı ne der? (4♠) Cevapçının verdiği mesaj nedir? (signoff)  Açan ne yapar? (Pas geçer) Kontrat ne olur? 4♠ Deklaran kim olur? (Batı)

Oyun
         “Kim atak eder? (Kuzey) Ne atak eder? (♣D)
“Deklaran, kontratı yapmak için kaç löve almalıdır? (on) Deklaranın kaç sağlam lövesi vardır? (Dört) Deklaran kontratı yapmak için löveleri hangi renklerden sağlayabilir? (Pik ve kör) Önce hangi rengi oynamalıdır? (pik) Niçin? (Koz olduğu için) Deklaran önce diğer renkleri oynarsa ne olabilir? (defans deklaranın alıcılarına küçük kozla çakabilir.

“Kartlarınızı alın, deklarasyonu yapın ve oynayın. Deklaran kontratı yaptı mı? (deklaran önce diğer renkleri oynarsa defans onun alıcılarına çakabilir)

4♠ kontratında koz renginde lövelerini sağlamalıdır; (kozları çekmenin bir yolu) ayrıca yan renkte de alıcı sağlamalıdır. Deklaran kör oynamadan önce rakiplerin kozlarını bitirmeye dikkat etmelidir, aksi takdirde kontrat batabilir.

Alıştırma Dokuz: Kısa taraftan büyük kart


   Dağıtan Güney                               7 6 2
                               8 7
                                K J 10 6 3 
                               A 4 2

       Q J 10 8                           9 4
       K 10 3                            Q J 9 5
       A 2                                     9 8 7 4                              10 8 5 3                             ♣ Q 9 7

                               A K 5 3
                               A 6 4 2
                               Q 5 
                               K J 6



Deklarasyon
“Dağıtan Güneydir. Konuşmayı kim açar? (Güney) Ne deklare eder? (1SA)
“Cevapçının eline bakın. Kontrat hangi seviyede oynanmalıdır? (muhtemelen zon) Hangi renkte? (sanzatu) Cevap ne olur? (2SA)  Cevapçının deklaresi ile verilen mesaj nedir? (davet) Açan ne yapar? (Açan maksimum puanı olduğu için, 17, tekrar konuşur) Kontrat ne olur? (3SA) Deklaran kim olur? (Güney)

Oyun
         “Kim atak eder? (Batı) Ne atak eder? (♠D)
“Deklaran kontratını yapmak için kaç löve almalıdır? (dokuz) Kaç sağlam lövesi var? (altı) Kontratını yapmak için ilave löveleri hangi renkte sağlayabilir? (Karo) Bu renkte ilk defa hangi kartı oynamalıdır? (♦D) Niçin? (kısa taraftan büyük kart) Deklaran rengi farklı şekilde oynarsa, ne olabilir? (deklaran sağlayacağı löveleri almak için yere geçemeyebilir)
“Kartlarınız alın, deklarasyonu yapıp oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (Deklaran karoları farklı şekilde oynarsa yere geçemeyebilir)

Deklaran karoları sağlamalıdır. Kısa taraftan büyük kartı oynamak prensibi promosyon sağlarken de geçerlidir. Deklaran önce yerin ruasını oynarsa ne olacağını izah edin.

Alıştırma On: promosyonda sabır


Dağıtan: Batı                                     7 4 3
                               8 7 3
                                K 2 
                               K Q J 10 8

       A K 5 2                   ♠ 9 6
       K Q J                        6 5 4
       8 4                              Q J 10 9 7 6                              A 9 3 2                      ♣ 6 4

                               Q J 10 8
                               A 10 9 2
                               A 5 3
                               7 5



Deklarasyon
         “Dağıtan Batıdır. Konuşmayı kim açar? (Batı) Ne ile açar? (1SA)
“Cevapçının eline bakın. Kontrat hangi seviyede oynanmalıdır? (partskor) Hangi renkte oynanmalıdır? (karo) Cevap ne olur? (2♦) Cevapçının deklaresi ile verilen mesaj nedir? (signoff) Deklaran ne yapar? (pas geçer) Kontrat ne olur? (2♦) Deklaran kimdir? (Doğu)

Oyun
         “Kim atak eder? (Güney) Ne atak eder? (♠D)
“Deklaran kontratını yapmak için kaç löve almalıdır? (sekiz) Kaç sağlam lövesi var? (üç) Deklaran ilave löveleri hangi renklerde sağlayabilir? (karo ve kör) İlk löveyi kazanınca deklaran hangi rengi oynamalıdır? (karo) Karoda löve sağlamak için rakiplere kaç defa el vermelidir? (iki, daha sonra körleri sağlamaya başlar)
“Sanzatu kontratı oynamak daha iyi olabilir mi? (hayır) Neden? (diğer renklerde fazla durdurucu olmadığı için karoda daha iyi oynanır)
“Kartlarınızı alın, deklare edin ve oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (yapmalıdır)

İki tepe onör yok iken bir renkte koz oynamaya örnek bir eldir. Deklaran rakiplere löve vermeye alışmalıdır. Doğu 2♦ deklare etmezse, 1SA kontratı batar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder