22 Şubat 2011 Salı

DERS 4 Bir Renk Açışına Cevaplar






  • Genel Konular
  • Genel Takdim
  • Gurup Çalışmas
  • Örnek Eller
GENEL KONULAR

Deklarasyon

Cevapçının deklaresinin maksadı

Bir renk açılışından sonra cevapçı, kontratın seviyesine ve rengine hemen karar veremez. Cevapçının açandan daha fazla bilgi almasına ihtiyaç vardır. Cevapçı bir deklare yapıp açanın elini daha fazla tarif etmesini bekler.

Cevapçının deklaresinin mesajları

Cevapçı, nihai kararı vermek açanın eli hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı için, (pas geçmenin dışında) signoff bir deklare veremez. Çoğunlukla, cevapçı yeni renk deklare ederek forsing bir konuşma yapar ve açanın elini tarif etmesini bekler. Bazen, cevapçı bir davet deklaresi yapar ve isterse pas geçmesi veya devam etmesi kararını açana bırakır. Bu, 6-9 toplam puanlık eller ile yapılır.

Cevapçı gücünü sınıflara ayırır

Cevapçı elini şu kategorilerden birine koyar:

                            0-5    puan
                            6-9    puan
                            10-11 puan
                            12-16 puan (veya daha fazla)

0-5 puanlık el ile (ne yapmak gerektiğini öğrencilere söylemenize gerek yok) pas geçilir

6-9 puanlık minimum el ile, cevapçı minimumu belli edecek şekilde konuşur. Deklarasyon merdiveninde çok yükseğe çıkacak gücünüz yoktur.

Vasat bir el olan 10-11 toplam puan ile cevapçı vasat elini belli edecek şekilde konuşur; gerekirse deklarasyon merdiveninde biraz yukarı çıkar.

12 veya daha fazla puanlı maksimum el ile cevapçı, maksimum gücünü belirtecek şekilde konuşur;  gerekirse deklarasyon merdiveninde daha da yukarılara çıkar.

Cevapçının tutuşu

Limit tutuş, 10-11 toplam puan ve açanın rengine destek ile yapılır. Bunu majör renklerde bir seviye atlayarak gösterir. 1♥’ü - 3♥’e veya 1♠’i - 3♠’e yükseltmek gibi. Açış rengi minör ise, mesela 1♣, cevapçının göstereceği başka renk yoksa, 1♣’den 3♣’ye sıçrar.

12 veya daha fazla toplam puan ve destek ile cevapçı, önce başka bir renk gösterir ve daha sonra ortağının rengini destekler.

Forsing tutuş İnce Noktalar kısmında anlatılmıştır. Ortağın rengine destek ve 12 veya daha fazla toplam puan ile, forsing tutuş oynuyorsanız, cevapçı bir seviye atlayarak konuşur. Bu forsing olduğu için açanın bir daha konuşması beklenir. 10-11 puan ve destek ile, cevapçı başka bir renk deklare eder ve sonra desteğini gösterir.

Oyun

Uzunlukla renk sağlamak

Çoğu zaman deklaran kontratını yapmak için ilave löve sağlamak mecburiyetindedir. Ders 3’te büyük kartların promosyonu ile löve sağlamayı görmüştük. Bu derste öğrenciler uzun rengin avantajını anlarlar ve uzunluktan löve sağlamayı öğrenirler.

Löve vermek

Uzunluktan renk sağlarken, rakiplere bir veya daha fazla löve vermek gerektiği öğrencilere gösterilir. Löve sağlanırken diğer renklerdeki sağlam löveler, mümkün mertebe, muhafaza edilir. Promosyonda olduğu gibi kaybedeceğiniz löveleri erkenden vermek kuraldır.

Rakiplerdeki kartların dağılımı

Tek sayıdaki kart mümkün mertebe dengeli dağılır; çift sayıda kart eşitten biraz dengesiz dağılır.

GENEL GİRİŞ

“1SA açarken, açan 15-17 puanlık dengeli bir elinin tam resmini çizer. Açış bir renk olunca, açanda dengeli veya dengesiz bir el olabilir, puanları 13 veya 21 olabilir. Cevapçı, kontratın hangi seviyede ve hangi renkte oynanacağına karar vermeden önce, ilave bilgiye ihtiyaç duyar. Cevapçının deklarelerini çoğu forsingtir, açanın elini daha fazla izah etmesini bekler. Cevapçının bazı deklareleri davettir, deklarana pas geçme veya devam etme hakkı verir.
“Cevapçının doğru deklare vermesine yardımcı olmak üzere, onun eli, kuvvetine bağlı olarak, dört kategoriden birine konulur.

                                      0-5
                                      6-9
                                      10-11
                                      12 veya daha fazla

“0-5 puanlık el ile deklaranın ne yapacağını düşünürsünüz? (pas) Zon olma ihtimali hemen, hemen yok gibidir ve deklaran konuşursa fazla yükselebilirler.

“Diğer kategorideki ellere daha detaylı bakmadan önce, majör renkte altın fit olunca, cevapçının elini nasıl değerlendireceğini konuşmalıyız.

“Her oyuncu bir renk alsın ve masanın ortasına şu eli hazırlayın:

                                      ♠ DV109
                                      ♥ --
                                      ♦ R8765
                                      ♣ V432

“Ortağınız olarak iki farklı açış yaptığım zaman nasıl hissedeceğinizi düşünmenizi istiyorum. Ben 1♠ açarsam ne hissedersiniz? Ben 1♥ açtığımda hissettikleriniz ile bir farkı olur mu?

Öğrenciler, altın fit olduğunu gördükleri için 1♠ açışını tercih ederler.

“Pik açışında hissettiğiniz mutluluğun elinizi puan değerine aktarılması lazımdır. Piki koz olarak seçince kördeki şikanınız ne kadar değerlidir? As kadar değerli midir? (belki) Astan fazla bile değerli olabilir mi? (belki)

Öğrenciler, şikanın astan daha değerli olduğunu söyleyeceklerdir. İşi fazla büyütmelerinden önce, açanın elinde körden onör kartları olabileceğine işaret edin; o zaman şikan biraz değerinden kaybeder.

“Şikana 5 puan verilir. Ortağınız olarak ben 1♠ açtığımda, elinizin değerini hesap edin: Onör puanı= 7; dağılım puanı= 5 (kör şikanı için) toplam 12 puan. Şikana puan verince uzunluğa puan vermezsiniz. Kısalığa puan vermeye destek puanı denir, zira ortağınızın majör renginin koz olmasını kabul ettiniz. Eliniz yere açılacaktır.

“Eli biraz değiştirelim. Küçük bir karoyu alalım ve bir kör koyalım.

                                      ♠ DV109
                                      ♥ 2
                                      ♦ R876
                                      ♣ V432

“Altın fitiniz olunca tek kart şikan kadar değerli değildir. Ona 3 destek puanı veriyoruz. Şimdi eliniz toplam 10 puan değerindedir: 7 onör puanı ve tek kör için 3 destek puanı.

“Şimdi, küçük bir trefliyi çıkarın ve bir kör ilave edin.

                                      ♠ DV109
                                      ♥ 32
                                      ♦ R876
                                      ♣ V43

“Majör renkte altın fit olunca iki kartın da bir değeri vardır: ona 1 puan verilir. 1♠ açınca elinizde 8 puan olur: 7 onör puanı, artı 1 destek puanı.

“Bu arada, benim piklerimi desteklemek için kaç kartınız olması gerekir? (üç) Minör rengi desteklemek için kaç kart gerekir? (beş: öğrencilere minör renkte üç kart ile oyun açılabileceğini hatırlatın)

“Şimdi eğer 1♥ ile oyun açarsam ne yapacağınızı düşünelim. Şimdi 7 onör puanınız var ama dağılım puanınız yok. Elinizde hem pik hem de karo rengi var. Karo deklare etmeye kalkarsanız o iki seviyesinde olacaktır. Eliniz, altın fitiniz olmayınca ortaklığınızı iki seviyesine yükseltecek kadar kuvvetli değildir. Alternatif ne olabilir? (1♠) Konuşmayı açık tutmak için bir seviyesinde bir renk söyleyip ortağınızın ne diyeceğini duymak istersiniz. Açıştan farklı olarak, cevap verirken dört kartlı majör rengi deklare edebilirsiniz: ortağınızda da dört kart olabilir ve altın fitinizi bulabilmek için birinizin bu rengi söylemesi gerekir.

“♠9’u alın ve yerine ♣9’u koyun.

                                      ♠ DV10
                                      ♥ 32
                                      ♦ R876
                                      ♣ V943

“Hala kör rengimden hoşlanmıyorsunuz ve iki seviyesinde konuşacak kadar puanınız da yok. Bir seviyesinde üç kartlı rengi deklare edemezsiniz, o bakımdan 1♠ diyemezsiniz. Pas geçmemeniz gerekir zira açanda 20 puan olabilir ve zon primi alma şansını kaçırabilirsiniz. Probleminizi çözmek için bir seviyesinde ne deklare edebilirsiniz? (1SA)

“Cevapçıda 6-9 puan olduğu zaman, majör renk açışa verilecek cevaplara ait bazı örnekleri görelim.”

GURUP ÇALIŞMASI

Alıştırma Bir: 6-9 toplam puan ile majör renk açışına cevap vermek

Giriş
“Ortağınız majör renkte bir seviyesinde açınca, altın fit bulma yolunda iyi bir adım atmış olursunuz. Açanda bu renkte en az beş kart vardır. Sizde, o renkte üç veya daha fazla kart varsa, hangi renkte oynanacağını bilirsiniz. 6-9 puanı olan minimum el ile hemen ortağın rengini ikiye yükselterek desteğinizi belirtin. Ortağın rengini destekleyemiyorsanız, hemen vazgeçmeyin. Ortağınız 1♥ açmış ise bir seviyesinde dört kartlı pikinizi deklare edebilirsiniz. Bunu da yapamıyorsanız (konuşmayı açık tutmak için) 1SA deklare ederek seviyeyi düşük tutun. Bu 1SA açmak ile aynı anlama gelmez. 6-9 puan ile iki seviyesinde deklare veremeyeceğiniz zaman konuşmayı açık tutmak için kullanılan torba deklaredir.

Talimatlar
“ Ortağınız 1♥ ile oyun açtı. Aşağıdaki ellerde, onör puanları ile dağılım puanlarını toplayın ve ne cevap vereceğinizi kararlaştırın.”
1)      ♠ 3                       2)      ♠ V1076             3)      ♠ R32
                   ♥ DV10                        ♥ D3                             ♥ V10
                   ♦ D8762                       ♦ RD874                      ♦ DV964
                   ♣ V1096                      ♣ 96                             ♣ 532

Onör puanı             6                                  8                                   7
Dağ. Puanı              3                                  1                                   1
Topl. Puan             9                                  9                                  8
Cevap        2♥                                1♠                                 1SA
“Bu ellerin ortak özelliği nedir? (6-9 toplam puan) Bu üç elin hangisi için destek puanı hesapladınız? (birinci el)

Takip
Öğrenciler ilk elde rahatlıkla 2♥ derler. İkinci elde karo deklare etmek isteyebilirler. Karoların iki seviyesinde deklare edilmesi gerektiğini belirtin. Cevapçını puanı az olduğu için iki seviyesinde yeni renk gösteremez. 1♠ demenin değerini anlatın: cevapçı hala altın fit aramaktadır; eğer ortağında dört tane pik varsa bu mümkün olur. Üçüncü elde, 1SA cevabı, deklareyi bir seviyesinde açık tutabilmek için başka bir imkanı yoksa, cevapçının kullanabileceği tek alternatiftir.
Netice
“Bir seviyesinde majör renk ile oyun açılınca cevapçının eli dört kategoriden birine sokulur. 6-9 puanlık minimum kategori ile cevapçı üç deklareden birini seçer: ortağın rengini ikiye yükseltmek, bir seviyesinde yeni bir söylemek, 1SA deklare etmek.”
Alıştırma İki: 6-9 toplam puan ile cevap verirken öncelikler

Giriş
“Cevapçı elinde 6-9 toplam puan olunca üç deklareden birini seçer. Bu alternatifler öncelik sırasına konulabilir. Majör renk açılınca, öncelik sırası minör renk açılınca olan gibi değildir: zira cevapçının ilk hedefi varsa majör renkte altın fit bulmaktır.”

Talimatlar
“Ortağınız 1♥ veya 1♠ ile oyun açarsa, elinizde 6-10 toplam puan ile üç şekilde cevap verebilirsiniz. Bu alternatifleri öncelik sırasına koyun.
        
1.    a) 1SA deklare et.                                             (3)
b) Bir seviyesinde yeni renk deklare et.         (2)
c) Ortağın rengini ikiye yükselt.            (1)

“Ortağınız minör bir renk ile oyun açınca, 6-10 toplam puan ile üç şekilde cevap verebilirsiniz. Burada önceliğiniz değişir. Bu alternatifleri öncelik sırasına koyun.

2.    a) Ortağın minör rengini yükselt.          (3)
b) Bir seviyesinde yeni renk deklare et.         (1)
c) 1SA deklare et.                                             (2)

Takip

Yukarıdaki konuları detaylı izah edin.

Netice

“Cevap verecek minimum el olan 6-9 puan ile, ortağınız majör bir renk ile oyun açınca, aşağıdaki öncelik sırasına göre konuşun:
·       Üç kart veya daha uzun destek ile ortağın rengini bir seviye yükselt.
·       Bir seviyesinde olan yeni bir renk deklare et.
·       1SA deklare et.

“Minör renk açışından sonra 6-10 puan ile cevap vermede öncelik sırası:
·       Bir seviyesinde yeni renk deklare et.
·       1SA deklare et.
·       Tercihan beş kart veya daha uzun destek ile ortağın minör rengini yükselt.”

Alıştırma Üç: 6-9 toplam puan ile minör renk açışa cevap verme

Giriş

“Ortaklığın hedefi, majör renkte altın fit bulmaktır. Minör renkteki fitler o kadar önemli değildir zira o halde bile kontrat sanzatuda oynanabilir. Cevapçı minör renk açışa cevap verirken bunu düşünür.

Talimatlar

“Ortağınız 1♦ ile oyun açtı. Aşağıdaki ellerin her biri ile ne deklare edersiniz?”
        
1) ♠ 9842           2) ♠ V10             3) ♠ 953
             ♥ D87                 ♥ V43                 ♥ DV1087
             ♦ RV43               ♦ D98                  ♦ D6
             ♣ V3                   ♣ R9753                      ♣ V53

Cevap        1♠                        1SA                    1♥    

Takip

Örnekleri konuşun.

Netice

“Yalnız 6-9 toplam puanınız varsa ve ortağınız minör bir renk açarsa, önce bir seviyesinde deklare edebileceğiniz başka bir renk var mı diye bakın. Eğer yoksa 1SA deklare edebilirsiniz veya beş ve daha uzun destek ile ortağınızın minör rengini yükseltebilirsiniz.

Alıştırma Dört: 10-11 toplam puan ile cevap vermek

Giriş
“10-11 toplam puanı olan vasat bir el ile cevapçının iki seçeneği vardır: ya ortağının rengini yükseltmek veya yeni bir renk deklare etmek. Ortağın majör rengine desteği olunca bir seviye atlayarak yükseltir. (limit tutuş) Bu forsing değildir ve açan pas geçebilir. Ortağın rengine desteği olmayınca, cevapçı yeni bir renk deklare eder ve bu forsingtir.”

Talimatlar
         “Aşağıdaki ellerin her birinde ortak 1♠ açınca cevapçı bu el ile ne der?”

         1)      ♠ 109                  2)      ♠ V984               3)      ♠ 8
                   ♥ ADV65           ♥ RD                                      ♥ 1063
                   ♦ R4                    ♦ V63                                    ♦ DV1086
                   ♣ 8643                ♣ R1075                      ♣ AD98

Cevap          2♥                        3♠                                2♦

Takip

“İlk örnekte, cevapçı açanın pas geçmeyeceğini nereden bilir? (Cevapçının deklare ettiği yeni renk forsingtir.)

Netice
“Açan bir majör renk ile oyun açınca, cevapçının 10-11 toplam puanı ve ortağına desteği varsa ortağının rengini üçe yükseltir.

“Açan bir minör renk ile oyun açarsa ve cevapçının 10-11 toplam puanı ve desteği varsa, önce deklare edebileceği başka renk var mı diye bakar. Başka bir renk yoksa cevapçı açanın minör rengini üçe yükseltir.

“Açan 1♠ ile başlarsa ve cevapçının elinde ortağının rengine destek yoksa ve 10-11 puanı varsa iki seviyede yeni renk deklare eder.”

Alıştırma Beş: 12 veya daha fazla puan ile cevap vermek

Giriş
“12 veya daha fazla puanı olunca, cevapçı elinde ortağına desteği varsa bile önce başka bir renk deklare eder. Cevapçı desteğini daha sonra ikinci deklaresinde belirtir. Dengeli bir eli ve diğer renklerde en az bir büyük kartı olmak şartı ile cevapçı ilk konuşmasında 2SA deklare edebilir.”

Talimatlar
“Eğer cevapçının elinde 12 veya daha fazla toplam puan varsa kontratın seviyesi ne olmalıdır? (Zon) Cevapçı konuşmaları ile açana ne mesaj verecektir? (Cevapçı zon bulununcaya kadar açanı konuşmaya zorlayacaktır.) Ortağınız 1♠ ile oyun açtı. Aşağıdaki eller ile ne cevap verirsiniz?

         1)      ♠ AD83              2)      ♠ V7                    3)      ♠ 8
                   ♥ A5                             ♥ RD10                        ♥ R53
                   ♦ DV106                      ♥ AV84                        ♦ AD1086
                   ♣ 764                                     ♣ RV63                        ♣ R963

Cevap           2♦                                 2SA                                        2♦
                   Destek var                    destek yok                   destek yok
                                                        Beş kartlı renk yok     dengesiz

Takip
Alıştırmayı öğrenciler ile konuşun. İlk elde cevapçının neden doğrudan zona yükseltmediği sorulabilir. Bunun konuşma yapısı olduğunu izah edin. (cevapçıya şilem ihtimalini araştırma imkanı verir) İkinci elde cevapçının alternatif deklare ihtimalleri vardır. 2♣ veya 2♦ yerine niye 2SA’nun tercih edildiği konusunda öğrencilere kitaplarındaki İnce Noktalara bakmalarını söyleyin.

Netice

“ 12 veya daha fazla toplam puan olunca cevapçı, ortağının rengine desteği olsa bile, önce başka bir renk deklare eder. Dengeli bir el ve diğer renklerde en az bir büyük kart ile cevapçı 2SA’ya sıçrayabilir.”

Alıştırma Altı: Uzunluk ile löve sağlamak

Giriş

“Deklaranın kontratını yapması için ilave löveler sağlaması gereken zamanlar olur. Ders 3’te ilave löve sağlamanın yollarından biri olarak büyük kartların promosyonunu görmüştük. Bu derste uzun rengin gücünün avantajını göreceksiniz ve rengi sağlayarak ilave löve kazanmayı öğreneceksiniz.”

Talimatlar

“Bir rengi alın ve aşağıdaki kartları yere ve deklaranın eline koyun. Eğer dışarıdaki kartlar en uygun şekilde dağılmışsa, bu kombinasyonlarda kaç löve alabilirsiniz?”

YER:                            1) A963     2) A7642  3) R74       4) 74
DEKLARAN:        R842         953                      AD63        AR8652

                                Üç              üç               dört            beş

Takip

Alıştırmayı konuşun. Öğrenciler rengin kalan kartlarını alıp muhtelif şekilde dağıtırlarsa bu, konuyu anlamalarına yardımcı olabilir.

Netice

“Uzun renkler löve kaynağı olurlar. Rakiplerde tek sayıda kart varsa bunların uygun dağılmasını bekleyebilirsiniz: yani dengeliye en yakın biçimde. Sekiz kartlı bir renginiz varsa rakiplerin kartlarının 3-2 dağılmış olması büyük ihtimaldir.     
“Rakiplerde çift sayıda kart varsa, dağılımın dengeliden biraz farklı olmasını bekleyin.”

Hazır ellerin hepsi, uzun renklerin sağlanması esasına dayanıyor. Öğrencilere, perdanları erkenden ver prensibini hatırlatın. İlave löve sağlayacaksanız bunu mümkün mertebe hemen yapın.

ÖRNEK ELLER

Alıştırma Yedi: Sanzatuda alıcı sağlamak

Dağıtan: Kuzey           ♠ 854
                                      ♥ A105
                                      ♦ 974
                                      ♣ A952
                   ♠ 762                                     ♠ DV109
                   ♥ RD97                        ♥ V843
                   ♦ DV108                      ♦ R3
                   ♣ D10                          ♣ V84
                                      ♠ AR3
                                      ♥ 62
                                      ♦ A652
                                      ♣ R763
Deklarasyon
         “Dağıtan Kuzeydir. Oyunu kim açar? (Güney) Ne ile açar?
“Cevapçının eline bakın. Açanın rengini destekleyebilir mi? (hayır) Yeni bir renk deklare edebilir mi? (hayır) Cevapçı ne deklare eder? (1SA) Cevapçının verdiği mesaj nedir? (6-9 puan, dört kartlı majör yok) Açan bir daha konuşmaya mecbur mudur? (hayır) Açan bir daha konuşmazsa kontrat ne olur? ( 1SA) Deklaran kim olur? (Kuzey)

Oyun
“Farz edelim Kuzey 1SA kontratında deklarandır. Atağı kim yapar? (Doğu)  Ne atak eder? (♠D)
“Deklaranın kontratını yapmak için kaç löve alması gerekir? (yedi) Deklaranın kaç tane sağlam lövesi var? (altı) Kontratını yapmak için ilave löve yapma şansı hangi renkte vardır? (trefli) Deklaran ilk eli aldıktan sonra hangi rengi oynamalıdır? (trefli) Niçin? (deklaran diğer renklerde durdurucuları var iken treflide ilave bir löve sağlamalıdır)
“Kartlarınız alın ve eli deklare edip oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (yapmalı)”

Öğrencilere hedefi hatırlatın: yedi löve almak. İki elde toplam altı sağlam löve var. O Bakımdan deklaran bir löve daha sağlamalı. Promosyon ile löve sağlama imkanı yok ama trefli veya karoda ilave bir löve sağlama ihtimali vardır. karodaki imkanı öğrenciler fark etmezse önemli değil. Eğer onu söylerler ise, treflinin daha büyük ihtimal olduğunu anlatın. ( 3-2 dağılım ihtimali 3-3 ten daha fazladır) Öğrenciler perdanı erkenden kaybetmeleri hususunu hatırlatın.

Alıştırma Sekiz: Koz kontratında löve sağlamak

Dağıtan: Doğu             ♠ RV
                                      ♥ 9875
                                      ♦ DV109
                                      ♣ R76
                   ♠ A8732                      ♠ 9654
                   ♥ A64                           ♥ R32
                   ♦ A8                             ♦ R76
                   ♣ V53                          ♣ 942
                                      ♠ D10
                                      ♥ DV10
                                      ♦ 5432
                                      ♣ AD108

Deklarasyon

         “Dağıtan Doğudur. Oyunu hangi oyuncu açar? (Batı) Ne ile açar? (1♠)
“Cevapçının eline bakın. Cevapçı açanın rengini destekleyebilir mi? (evet)
Cevapçının kaç puanı var? (6) Cevapçı ne der? (2♠) Cevapçının deklaresinin verdiği mesaj nedir? (davet) Açan bir daha konuşmak mecburiyetinde midir? (hayır) Açan bir daha konuşmazsa kontrat ne olur? (2♠) Deklaran kim olur? (Batı)

Oyun
“ Farz edelim Batı 2♠ kontratında deklaran olsun. Kim atak edecektir? (Kuzey) Ne atak eder? (♦D)
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekir? (sekiz) Deklaranın kaç sağlam lövesi var? (beş) İlave löveleri sağlamak için hangi renkte imkan var? (pik) Rl tuttuktan sonra deklaran hangi rengi oynamalıdır? (pik) Kontratını yapmak için deklaran şanslı olmalı mıdır? (evet) Neden? (deklaranın yalnız bir pik lövesi kaybetmesi lazımdır. Kontratını yapabilmek için rakiplerin piklerinin 2-2 dağılması şarttır.)
“Kartlarınız alın, deklare edip oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (yapmalı)”

2♠ kontratında deklaranın beş sağlam lövesi vardır ve üç löve daha sağlamalıdır. Bu elde koz rengini sağlamayı görüyorsunuz. Piklerin 2-2 dağılması şans işidir. Bir çok elde 3-1 dağılırlar.

Alıştırma Dokuz: yan rengi sağlamak

Dağıtan: Güney           ♠ A7
                                      ♥ D984
                                      ♦ A863
                                      ♣ R63
                   ♠ RD103                      ♠ V8652
                   ♥ 72                              ♥ 105
                   ♦ D107                         ♦ RV
                   ♣ V952                        ♣ D1084
                                      ♠ 94
                                      ♥ ARV63
                                      ♦ 9542
                                      ♣ A7

Deklarasyon
         “Dağıtan Güney. Oyunu kim açar? (Güney) Ne ile açar? (1♥)
“Cevapçının eline bakın. Cevapçının elinin değeri nedir? (Toplam 14 puan: 13 onör puanı, ikili pik için 1 destek puanı) Gerçi cevapçının elinde açanın majör rengine destek var ama cevapçı kuvvetini belirtmek için önce ne deklare eder? (2♦) Cevapçının deklaresi ile verilen mesaj nedir? (forsing) Açan ikinci turda ne deklare eder? (3♦) Nihai kontrat ne olur? (4♥) Deklaran kim olur? (Güney)

Oyun
Güney 4♥ kontratında deklaran olsun. Kim atak eder? (Batı) Ne atak eder? (♠R; bitişik onörlerin tepesi)
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması lazımdır? (10)  Deklaranın kaç sağlam lövesi var? (dokuz) İlave löve sağlamak için hangi renkte imkan vardır? (karo)  Deklaran ilk löveyi aldıktan sonra hangi rengi oynamalıdır? (koz)
“Kartlarınızı alın, deklare edip oynayın. Deklaran kontratı yaptı mı? (yapmalı)

Öğrenciler kurallara uyarlar. On löveye ihtiyaçları var ama sadece dokuz sağlam lövesi var. İlave bir löve sağlaması lazımdır. Karodan löve sağlamak için rakiplere iki löve vermek gerektiği için hemen anlaşılamayabilir. Öğrencilere yan rengi oynamadan önce kozları bitirmelerini hatırlatın.

Alıştırma On: Uzun rengi sağlarken sabır

Dağıtan: Batı               ♠ 542
                                      ♥ 8754
                                      ♦ D875
                                      ♣ RV
                   ♠ R73                                    ♠ AD8
                   ♥ ADV                         ♥ R102
                   ♦ R92                                     ♦ A106
                   ♣ 9842                         ♣ 7653
                                      ♠ V1096
                                      ♥ 963
                                      ♦ V43
                                      ♣ AD10

Deklarasyon
         “Dağıtan Batı. Oyunu kim açar? (Batı) Ne ile açar? (1♣)
“Cevapçının eline bakın. Onun eli kaç puan değerinde? (13) Cevapçı açanın rengini destekleyebilir mi? (minör renkte dört kart ile olmaz) Cevapçı başka bir renk deklare edebilir mi? (hayır) Cevapçı ne deklare eder? (2SA) Bu deklarenin verdiği mesaj nedir? (forsing) Açan bir daha konuşmaya mecbur mudur? (evet) Açan bir daha konuşunca kontrat ne olur? (3SA) Deklaran kim olur? (Doğu)

Oyun
“Doğunun 3SA oynadığını kabul edin. Atağı kim yapar? (Güney) Ne atak eder? (♠V)
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması lazımdır? (dokuz) Deklaranın kaç sağlam lövesi vardır? (sekiz) İlave löveyi hangi renkten sağlayabilir? (trefli) Deklaran el alınca hangi rengi oynamalıdır? (trefli) Deklaranın kontratını yapabilmesi için ne olması şarttır? (trefliler 3-2 dağılmalıdır)
“Kartlarınız alın, deklare edin ve oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (yapmalıdır)

Bu el bir minör açışına 2SA cevabını gösteriyor. Ayrıca hiç büyük kartı olmayan bir renkte de löve sağlanabileceğini de gösteriyor. Trefliyi sağlamak için epey sabır gerekiyor. Deklaran her el tutuşta trefli oynamalıdır, zira üç kere rakiplere el vermesi gerekiyOR.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder