22 Şubat 2011 Salı

DERS 7 Üste Konuşma ve İlerlemeler





  • Genel Konular
  • Genel Takdim
  • Gurup ÇalışmasI
  • Örnek Eller
GENEL KONULAR

Deklarasyon

Kompetisyonda deklarasyon

İki taraf da kontratı kazanabilir. Rakipler oyun açınca, siz kontratı kazanmak, rakiplerin konuşmasını zorlaştırmak veya defansta kalırsanız defansa yardımcı olmak için kompetisyon yapmak ister. İşin riski şudur: konuşma esnasında fazla yükselebilirsiniz, ceza konturu yiyebilirsiniz veya rakiplere faydalanacakları bilgi verebilirsiniz.

Skorla ilgili ilave bilgiler

Kompetisyon yaparken zon durumuna dikkat etmelisiniz. Zonda iseniz, fazla yükseldiğiniz takdirde rakipleriniz ceza konturu atarak fazla puan kazanabilirler.

Üste konuşma

Rakipler oyun açınca siz bir renk ile veya sanzatu ile üste konuşabilirsiniz. (araya girmek) Bir renk ile üste konuşmak için beş kartlı renginiz ve 8-16 onör puanınız (10-17 toplam puan) olmalıdır. İki seviyesinde üste konuştuğunuz takdirde elinizde oyun açacak puan olmalıdır. 1SA ile üste konuşmak dengeli bir el ve 15-18 puan ile rakip renkte kuvvet (durdurucu) belirtir.

Üste konuşmayı ilerletme

Üste konuşanın ortağına ilerleten denir. Deklarasyonu konuştuğumuz durumlarda, açanın ortağına cevapçı, üste konuşanın ortağına da ilerleten denilecektir. Ortağı bir seviyesinde üste konuşunca ilerleten, cevapçının açış deklarasyonuna yapacağı, şeylerin aynısını yapabilir. Bunlara ilave olarak ilerletenin yapabileceği bir şey daha vardır: cue bid.

Oyun

Perdanları defos etmek

Rakipler el tutacaksa, deklaran alıcıları kadar perdanlarını da dikkate almalıdır. Koz kontratında, perdanlardan kurtulmanın bir yolu da onları yerin alıcılarına defos etmektir. Perdanları defos etme ihtiyacı kozları ne zaman çekeceğinizi etkileyebilir.

GENEL GİRİŞ

“Şimdiye kadar bir çift rakiplerinin hiç müdahalesi olmadan karşılıklı deklare verebiliyorlardı. Bir taraf oyunu açınca rakiplerin sessizce pas geçeceğini kabul etmiştik. Şimdi bütün bunları değiştireceğiz ve iki taraf ta deklare verirken, kompetisyonda neler olacağını göreceğiz.
“Rakipleriniz oyun açınca kompetisyon yapmanın muhtelif avantajları vardır. Neler olduğu hakkında bir şeyler düşünebiliyor musunuz?”

Öğrenciler şunlardan bazılarını söyleyebilir:
1.    Kontratı kazanmaya çalışmak.
2.    Rakiplerin konuşmalarını zorlaştırmak.
3.    Rakipleri yukarı itmek.
4.    Defans yaparken yardımcı olmak.

“Bazı kusurları da vardır. Aklınıza bir şey geliyor mu?
Öğrenciler muhtemelen şunları söyleyebilir:
1.    Kontrat sizde kalabilir ve batarsınız.
2.    Rakiplere bilgi verirsiniz.

“Nasıl kompetisyon yapılacağını görmeden önce bir başka tehlikeden de bahsedeceğiz.”

GURUP ÇALIŞMASI

Alıştırma Bir: Skorla ilgili ilave bilgiler

“ Her elde ya zondasınızdır veya değilsinizdir. Zon durumunun nasıl kararlaştırıldığı müsabaka cinsine bağlıdır ve bu konuda bilgileri ekten öğrenebilirsiniz. Şimdi bilmeniz gereken şey zon durumunun skor hesaplama sistemini etkileyeceğidir. Zonda iken, kontratı yapmak için alacağınız prim ile battığınız zaman alacağınız cezalar daha yüksektir.

“Skorlamaya tesir eden başka bir etken de ceza konturudur. Rakipleriniz gerçekleştiremeyeceklerini düşündüğünüz bir kontrata gelirlerse, konuşma sırası size geldiğinde kontur atabilirsiniz. Yalnız rakiplerin kontratlarına kontur atabilirsiniz. Kendi kontratınıza değil. Kontur, arkadan üç pas gelmediği takdirde konuşmaları sonlandırmaz. Birisi konuşunca konturun tesiri kalkar. Konturun tesiri kontrat battığı takdirde cezayı arttırmaktır. Kontrat yapılırsa da skoru yükseltir.

“Zonsuz iken konturlu bir kontratta batmanın cezası, ilk löve için 100 puandır; ikinci ve üçüncü lövelerin her biri için 200 puandır; dördüncü ve daha sonraki löveler için de 300 puandır.Zonda iken ceza ilk löve için 200 puan, sonraki löveler için de 300 puandır.

Talimatlar

“Kompetisyonda konuşmayı düşünürken skorlama önem kazanır. Aşağıdaki tabloyu doldurarak zon durumu ve konturlu oynamanın skoru nasıl etkilediğini görün. 3♥ oynuyorsunuz ve iki löve battınız.”
                           
                                                        Zonsuz                Zonda
Kontursuz                             100                      200
Konturlu                               300                      500

Takip

Puanlama sistemini müzakere edin.

Netice

“Zonda iseniz kompetisyon yaparken daha dikkatli olmalısınız. Batmanın cezaları daha fazladır, bilhassa kontur yerseniz.”

Alıştırma İki: Üste konuşma

Giriş

“Kompetisyonda yapabileceğiniz en basit şey üste konuşmadır. Rakip oyun açınca, rakibin deklaresinin üzerine bir deklare yapabilirsiniz. Üste konuşma bir seviyesinde veya iki seviyesinde (hatta daha yukarı seviyede) olabilir. Renk ile veya sanzatu ile üste konuşabilirsiniz. Renk ile üste konuştuğunuz takdirde o renkte beş kartınız olmalıdır.”

Talimatlar

“Sağınızdaki rakip 1♦ ile oyun açtı. Aşağıdaki eller ile ne deklare etmek istersiniz?”

                            1)      ♠ AD874   2)      ♠ 742                  3)      ♠ A32
                                      ♥ 76                    ♥ AV                            ♥ RD8
                                      ♦ V108               ♦ A8                    ♦ RV102
                                      ♣ AR3                ♣ RD10975                 ♣ RV2

Onör puanı                  14                        14                        17
Dağılım puanı      1                          2                          0
Deklare               1♠                        2♣                       1SA

Takip

Alıştırmayı müzakere edin. İkinci örnekte öğrenciler iki seviyesinde konuşmak durumunda olduklarını anlamalıdırlar.

Netice

“Üste konuşma deklare vermek gibidir. Ancak bazen iki seviyesinde konuşmaya başlamak durumunda kalabilirsiniz.”

Alıştırma Üç: Üste konuşmada kuvvet ve dağılım

Giriş
“Üste konuşunca riske girersiniz. Rakipler oyun açtılar, yani puanları var. Kavgada ilk yumruğu atmış oldular. Konuşmadan önce neleri düşünmeniz gerektiğini görelim.”
Talimatlar
         “Herkes bir rengi alsın ve şu eli hazırlayın:
                            ♠ A72
                            ♥ RDV97
                            ♦ V54
                            ♣ 92
“Dağıtan siz olsaydınız ne derdiniz? (pas) Sağınızdaki rakip 1♣ ile oyun açarsa 1♥ deklare etmeyi düşünür müsünüz? (evet) Bu rengi deklare ederek neyi sağlamayı ümit edersiniz? ( Rakiplerin konuşmasını zorlaştırmak, kontratı kazanmaya çalışmak, eliniz hakkında ortağınıza bilgi vermek ve belki de rakipleri yukarıya itmek.)
“Sağınızdaki rakip 1♠ ile oyun açmış olsaydı farklı düşünür müydünüz? (evet, 2♥ ile üste konuşmak daha tehlikeli olurdu.) Zonda olmanız fark yapar mıydı? (tabii, 2♥ ile üste konuşmak daha tehlikeli olurdu.)
“Şimdi şu eli hazırlayın.
                            ♠ D4
                            ♥ R873
                            ♦ AV2
                            ♣ R962
“Eğer dağıtan siz olsaydınız bu el ile ne açardınız? (1♣) Sağınızdaki rakip 1♣ ile oyun açarsa, 1♥ diye üste konuşur musunuz? (hayır) Hayırsa niçin? (renk yeteri kadar kuvvetli değil) Ne dersiniz? (pas)
Takip
Öğrenciler ilk elde 1♥ ile üste konuşmanın avantajını görmelidir. 2♥ ile üste konuşmanın riskli olabileceğini kabul edebilirler, bilhassa zonda iken. İkinci el ile dört kartlı renk ile üste konuşmanın riskli olduğunu anlayabilirler. Alternatif olarak kontur veya 2♣ demeyi önerebilirler. Onlara rakiplerin renginde kompetisyon yapmanın doğru olmayacağını izah edin. Ayrıca ceza konturu için erken olduğunu söyleyin: rakipleri ikaz edip başka bir renk deklare etmelerine yol açar.
Netice
“Üste konuştuğunuzda, minör veya majör renk de olsa renginiz en az beş kartlı olmalıdır. Beş kart olunca ceza konturuna karşı biraz tedbir almış olursunuz. İki seviyesinde konuşma için altı kartlı renginiz olmasını tercih edin. Ayrıca açış puanınız olması gereklidir. Bazen agresif konuşmak iyi olabilir. 1SA ile üste konuşmak için 15-18 puan ve rakip renkte durdurucu gösterir.”

Alıştırma Dört: Üste konuşmalı mı

Giriş
“Bir rakip oyun açınca açış puanınız olsa bile üste konuşmaya mecbur değilsiniz. Bazı eller üste konuşmaya uygun olmaz.”

Talimatlar
Sağınızdaki rakip 1♥ ile oyun açtı. Zonda değilsiniz. Aşağıdaki ellerin her biri ile ne yaparsınız?
                                1)  ♠ ADV108             2)  ♠ R842         3)   ♠ 103
                                      ♥ 73                    ♥ 873                           ♥ 3
                                      ♦ A95                           ♦ 5                       ♦ ADV73
                                      ♣ 1042                ♣ ARD106                  ♣ AR942

         Deklare               1♠                        2♣                       2♦

                                4)  ♠ ADV          5)  ♠ R4              6)  ♠ 63
                                      ♥ R973               ♥ RD10              ♥ ARV84
                                      ♦ V8                    ♦ AV93               ♦ AV8
                                      ♣ D863               ♣ RV108            c 1073

         Deklare               pas                       1SA                     pas

Takip

Alıştırmayı müzakere edin. Üçüncü elde öğrencilere üste konuşurkan açışta olduğu gibi aynı kuralların uygulanacağını söyleyin: iki tane beş kartlı renk olunca önce büyüğü deklare edilir. Dördüncü ve altıncı ellerde pas geçmenin doğru olduğunu anlamalıdırlar.

Netice

“Rakipler oyun açınca eliniz uygun ise üste konuşabilirsiniz. Değilse çok
iyi eliniz olsa bile pas geçmelisiniz.”

Alıştırma Beş: Bir seviyesinde üste konuşmadan sonra ilerletmek

Giriş

“Ortağınızın üste konuşmasına cevap verince size ilerleten denilir. Bu durumda açıkçası bir cevapçısınızdır ama kompetisyondaki konuşmaları müzakere ederken üste konuşana cevap verene ilerleten demek durumu açıklığa kavuşturur.
“İlerleten olduğunuzda, ortağınız oyun açtığı takdirde yapacağınız her şeyi yapabilirsiniz. Pas geçebilirsiniz, yeni bir renk gösterebilirsiniz, sanzatu deklare edebilirsiniz. Yapabileceğiniz ilave bir şey daha vardır o da cue bid etmektir. Cue bid rakip tarafından daha önce deklare edilmiş rengi söylemektir. Bizim deklare sistemimizde, ilerletenin yapabileceği tek forsing konuşma cue biddir ve üste konuşanın renginde limit tutuş veya daha iyi el gösterir. Cue bid, üste konuşana elini tarif etmesini söyler. Üste konuşan minimum eli varsa ilk söylediği rengi tekrar eder. başka bir şey deklare ederse bu, üste konuşanın elinde açış puanı olduğunu gösterir.
“Mamafih, ilerleten üste konuşan minimum olsa bile zon olduğunu düşünüyorsa, cue bid etmekle zaman harcamayıp doğrudan zon deklare etmelidir.
“İlerleten olarak konuşmanızda tavsiye edilecek en önemli husus, deklareyi sizin taraf için en uygun olacak seviyeye yükseltmektir; ceza konturu yiyebileceğinizi de unutmayın. Eğer ortağınızın rengine desteğiniz varsa, rakiplerin sizi engellemesi ihtimaline karşı, bunu hemen göstermelisiniz. Ortağınız bir seviyesinde üste konuşmuşsa, elinde açış puanı olmayabileceğini de aklınızda tutun.
“Ortağınız üste konuşunca nasıl devam edeceğinize karar verirken, ortağınızın oyun açması halinde vereceğiniz cevapları kullanmak iyi olurdu. Ancak, ortağınızda açış puanı olmadığı bir durumda ilerletiyor olabileceğiniz için cevaplarınızda daha temkinli olmalısınız. Ortağımız oyun açtığında altı puanımız olunca cevap vermemizin sebebi, ortağın elinde 19-21 puan olabileceği ihtimalidir ve bize zon olabilir. Ortak üste konuşunca, durum böyle değildir, ortağın elinde maksimum 17 puan olabilir.
“O bakımdan 8-9 toplam puanı olan minimum el ile, desteğiniz varsa ortağın rengini yükseltirsiniz veya desteğiniz olmayınca bir seviyesinde kendi beş kartlı renginizi deklare edebilirsiniz.
“Limit tutuş veya daha iyi eliniz olunca, (10 veya daha fazla puan) iyi bir kendi renginizi deklare eder veya cue bid eder veya doğrudan zon deklare edebilirsiniz. Bunun nasıl olacağını görelim.”

Talimatlar
        
“Solunuzdaki rakip 1♣ ile oyun açtı ve ortağınız 1♠ ile üste konuştu. Aşağıdaki eller ile nasıl konuşursunuz?”

1)      ♠ A87                 2)      ♠ V632      3)      ♠ R10753
                   ♥ 109                           ♥ 9                      ♥ --
                   ♦ R763                ♦ RD87               ♦ AV82
                   ♣ V752               ♣ D876               ♣ D1073

Deklare      2♠                        2♣                       4♠

“Solunuzdaki rakip 1♣ ile oyun açtı ve ortağınız 1♥ ile üste konuştu. Aşağıdaki eller ile ne deklare edersiniz?”

4)      ♠ 9732       5)      ♠ ADV85  6)      ♠ D108
                   ♥ D2                   ♥ 102                           ♥ 76
                   ♦ R863                ♦ R83                           ♦ R1063
                   ♣ 753                           ♣ V42                 ♣ RV107

Deklare      pas                       1♠                        1SA


Takip

Alıştırmayı müzakere edin.

Netice

“Bir seviyede üste konuşmayı ilerletirken üç kart veya daha fazla desteğiniz olunca doğrudan yükseltin. 8-9 puanınız olunca ikiye yükseltin ve 10-11 puanınız olunca da cue bid etmeye başlayın. Minimum üste konuşmaya karşı yeterli toplam puanınız olunca da doğrudan zona yükseltin. Üste konuşanın renginde üçe sıçramanın ne anlama geleceğini merak edebilirsiniz. Bu blokatiftir ve bunu daha sonra öğreneceksiniz. Ortağın rengini yükseltemiyorsanız, açışa cevap veriyormuş gibi konuşun ama 6-7 puan ile pas geçin.”

Alıştırma Altı: iki seviyesinde üste konuşmadan sonra ilerletmek

Giriş

“Ortağınız iki seviyesinde üste konuşunca, en fazla 17 puanı olan açacak bir el gösterir. İlerletmeyi düşünüyorsanız bunu aklınızda tutun.”

Talimatlar

Solunuz 1♠ ile oyun açınca ortağınız 2♥ ile üste konuştu. Aşağıdaki eller ile ne dersiniz?”

                   1)      ♠ R1073             2)      ♠ A8                    3)      ♠ V3
                            ♥ V4                             ♥ RV5                          ♥ A1072
                            ♦ DV62                        ♦ D1062                       ♥ ARV8
                            ♣ 742                                     ♣ V542                        ♣ 1042

Deklare               pas                                2♠                                 2♠

Takip

Alıştırmayı müzakere edin.

Netice

“İki seviyesinde bir üste konuşmayı ilerletirken ortağınızda açış puanı olduğunu aklınızda tutun.”

* Öğrencileriniz örnek 3 eli ile doğrudan 4♥’e sıçramak isteyebilirler. Böyle yapmalarını istiyorsanız mesele yok. Ancak 4♥ deklaresi prensip olarak blokatif bir konuşmadır.

Alıştırma Yedi: 1SA ile üste konuşmayı ilerletmek

Giriş

“Ortağınız 1SA ile üste konuşunca, 1SA açmış gibi deklare verebilirsiniz. Kaptan sizsiniz ve hangi seviyede ve hangi renkte oynanacağına karar vermelisiniz.”

Talimatlar

“Solunuz 1♦ ile oyun açınca ortağınız 1SA dedi. Aşağıdaki eller ile ne dersiniz?”

         1)      ♠ 4             2)      ♠ RV3                 3)      ♠ 8753
                   ♥ 976532           ♥ D96                           ♥ R963
                   ♦ DV7                 ♦ AV4                          ♦ 1083
                   ♣ 642                           ♣ 7642                         ♣ 75

Deklare      2♥                       3SA                              pas

Takip

Alıştırmayı müzakere edin.

Netice

         “Ortağınız 1SA ile üste konuşunca, 1SA açmış gibi cevap verin.”

Alıştırma Sekiz: Perdanları defos etmek

Giriş
“Koz kontratında, kontratınızı yapmak için ihtiyacınız olan bütün löveleri almadan rakiplere el vermek durumunda iseniz, daima elinizdeki perdanları saymalısınız. (yerdeki perdanları değil) Çok fazla perdanınız varsa bunlardan kurtulmanın bir yolu da onları yerin alıcılarına defos etmektir. Bu düşünceler kozları hemen toplayıp toplamayacağınıza tesir edebilir.”

Talimatlar

         “Her biriniz bir rengi alın ve aşağıdaki elleri hazırlayın:

                            ♠ AR6
                            ♥ V543
                            ♦ A83
                            ♣ V54

                            ♠ 3
                            ♥ D109876
                            ♦ 765
                            ♣ ARD

“Farz edelim 4♥ kontratını oynuyorsunuz ve atak ♦R. Kozları oynarken kaç löve kaybedeceksiniz? (iki) Karoda kaç löve kaybedersiniz? (iki) Hemen kozları oynamaya başlayabilir misiniz? (hayır) Hayırsa neden? (rakipler koz ile el tutunca iki karo alırlar, iki koz iki de karo kaybedince oyun batar)

Takip
Alıştırmayı müzakere edin. Rakiplere el verirken deklaran muhtemel perdanları da dikkate alması gerekir. Burada olduğu gibi çok fazla perdanınız olunca onlar için bir çözüm bulmalısınız.

Netice
Koz kontratı oynarken, başka renkteki alıcılarınız çekmeden önce kozları temizlemek genellikle iyi bir fikirdir. Mamafih, bazen daha önemli şeyler varken koz çekmeyi ertelemeniz gerekir.”

Hazır ellerde ilk üç örnekte perdanı defos etmek ve kozları toplamanın ne zaman yapılacağına karar vermek gerekiyor. Dördüncü örnek sanzatuda uzun rengin sağlanması gösteriliyor. İki taraf da kompetisyon yapınca, atak seçimi gözden geçirilmelidir. Öğrenciler daha iyi bir alternatifleri yoksa ortağın rengini atak etmeleri gerektiği konusunda ikaz edilmelidir.

ÖRNEK ELLER

Alıştırma Dokuz: Üste konuşmak

El No. 1
Dağıtan: Kuzey           ♠ 53
                                      ♥ RD73
                                      ♦ ARD3
                                      ♣ 965
                   ♠ RV106                      ♠ AD987
                   ♥ 108                                     ♥ A94
                   ♦ 654                                     ♦ V72
                   ♣ ADV3                       ♣ R4
                                      ♠ 42
                                      ♥ V652
                                      ♦ 1098
                                      ♣ 10872
Deklarasyon
“Kuzey dağıttı. Ne ile oyun açar? (1♦) Doğu ne der? (1♠) Doğunun bu konuşmasına ne denir? (üste konuşma) Güney ortağının açışına ne cevap
verir? (pas) Doğunun deklaresi Güneyin cevabını etkiledi mi? (hayır)
“Batı, Doğunun üste konuşmasını nasıl ilerletir? (12 toplam puanı olunca Batı 2♦ cue bidi ile başlar.) Kuzey şimdi ne der? (pas) Kuzey elini tarif etme imkanı buldu mu? (minimum ile pas geçilir) Batının deklaresinin verdiği mesaj nedir? (pik desteği olan en az davet eli) Doğu ikinci konuşmasında ne deklare eder? (zon, Doğunun 15 toplam puanı vardır ve Batı en az 10 puan göstermiş oldu.) Kontrat ne olur? (4♠) Deklaran kim? (Doğu)
Oyun
         “Kim atak eder? (Güney) Ne atak eder? (♦10) Niçin? (ortağın rengi)
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekiyor? (10) Deklaranın kaç sağlam lövesi var? (10) Deklaran el tutunca önce hangi rengi oynar? (Önce kozları temizler) Niçin? (Deklaran bunu yapmak için dışarıya el vermesi gerekmiyor) Deklaranın elindeki iki küçük köre ne olacak? (yerin treflilerine defos edilecek)
“Kartlarınızı alın ve eli deklare edip oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (yapmalıdır)

Bu kompetisyonlu konuşmaya ilk örnektir. Doğu – Batı, Kuzeyin oyun açmasına rağmen 4♠ kontratını bulmalıdır. Deklaranın esas olarak 10 alıcısı vardır; oyun elin perdanlarını yerin alıcılarına defos etmek olarak da görülebilir. Bu durumda deklaran yan renkten önce kozları bitirmelidir.

Alıştırma On: Koz çekmeyi ertelemek

El No. 2
Dağıtan: Doğu             ♠ 952
                                      ♥ V87
                                      ♦ 964
                                      ♣ RD102
                   ♠ 86                              ♠ RDV74
                   ♥ AD42                        ♥ R65
                   ♦ 532                                     ♦ A7
                   ♣ V963                        ♣ 874
                                      ♠ A103
                                      ♥ 1093
                                      ♦ RDV108
                                      ♣ A5

Deklarasyon

“Dağıtan Doğudur. Ne ile oyun açar? (1♠) Güney ne der? (2♦ ile üste konuşur) Ortağının açışına Batı ne cevap verir? (pas) Güneyin konuşması Batının deklaresine tesir etti mi?  (Evet, Batı 1SA diyemez) Güneyin konuşmasından sonra Batı ne der? (pas) Güneyin üste konuşması üzerine Kuzey ne der? (pas) Eğer Güney bir seviyesinde oyun açmış olsaydı, Kuzeyin deklaresi aynı mı olurdu? (hayır. Kuzey 1SA derdi.)  Şimdi Doğu ne yapar? (pas geçer) Doğu niçin bir daha konuşmaz? (minimum açış)
“Kontrat ne olur? (2♦) Deklaran kimdir? (Güney)

Oyun

“Kim atak eder? (Batı) Ne atak eder? (♠8) Niçin? (ortağının rengi, iki parçanın en büyüğü) 
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekir? (sekiz) Deklaranın kaç sağlam lövesi var? (dört) İlk löveyi kazandıktan sonra deklaran hangi rengi oynamalıdır? (trefli) Niçin? Deklaran niçin bazen koz oynamayı ertelemelidir? (koz ile dışarıya el verilince çok fazla perdan olabilir)
“Kartlarınızı alın ve eli deklare edip oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (Yapmalıdır)
Batı 1SA deklare etmeyi planlarken Güneyin üste konuşması problem yaratır. Bu fırsatta, üste konuşma olunca cevapçının problemlerini müzakere etmek uygun olur: cevapçının konuşmaları sınırlanmış hale gelir. Üste konuşmanın seviyesini düşününce Kuzey de pas geçmelidir. Doğu tekrar konuşmak isteyebilir ama minimum açış puanı olduğu için pas geçmesi söylenmelidir. Güney alıcılarından ziyade perdanlarını sayıp önce defos etmelidir.

Alıştırma On bir: Bir acele defos daha

El No. 3
Dağıtan: Güney           ♠ DV54
                                      ♥ 72
                                      ♦ 86
                                      ♣ 97632
                   ♠ 8                                ♠ AR73
                   ♥ RD1098                   ♥ V654
                   ♦ 753                                     ♦ A942
                   ♣ RDV10                     ♣ 5
                                      ♠ 10962
                                      ♥ A3
                                      ♦ RDV10
                                      ♣ A84
Deklarasyon

“Dağıtan Güneydir. Ne ile oyun açar? (1♦) Batı ne der? (1♥) Kuzey ortağının açışına ne cevap verir? (pas) Batının üste konuşmasından sonra Doğunun elini değeri ne olur? (15 toplam puan: 12 onör puanı ve tek trefli için 3 destek puanı ) Doğu ne deklare eder? (Doğu 2♦ cue bidi ile başlar ve ortağı daha önce onu deklare etmemiş ise ikinci turda 4♥ der) Batı oyun açmış olsaydı, Doğu aynı şekilde mi konuşurdu? (hayır, Doğu yeni renk deklare ederdi, 1♠ forsing, eli 3♥ demek için çok kuvvetlidir)
“Kontrat ne olur? (4♥)  Kim deklaran olur? (Batı)”

Oyun

“Kim atak eder? (Kuzey) Ne atak eder? (♦8) Niçin? (Ortağının renginde iki kartın büyüğü)
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekir? (on) Deklaranın kaç sağlam lövesi var? (üç) Deklaran iki karo kaybetmemek için ne yapabilir? (yerin pik alıcılarına karo defos eder) İlk löveyi kazandıktan sonra deklaran hangi rengi oynamalıdır? (pik) Niçin? (karo perdanını defos etmek için) Daha sonra deklaran ne yapacaktır? (koz çeker)
“Kartlarınızı alın ve eli deklare edip oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (yapmalıdır)

Batının üste konuşmasından sonra Doğu Batı 4♥ kontratına gelmelidirler. Deklaran kontratını yapmak için hemen bir karo defos etmelidir.

Alıştırma On iki: 1SA ile üste konuşma

El No. 4
Dağıtan: Batı               ♠ A83
                                      ♥ AR32
                                      ♦ 753        
                                      ♣ RD6
                   ♠ R106                         ♠ D975
                   ♥ DV1097                   ♥ 54
                   ♦ AR                             ♦ 864
                   ♣ 1075                         ♣ V932
                                      ♠ V42
                                      ♥ 86
                                      ♦ DV1092
                                      ♣ A84

Deklarasyon

“Dağıtan Batıdır. Ne ile oyun açar? (1♥) Kuzey ne deklare eder? (1SA ile üste konuşur.) Doğu ortağının açışına ne cevap verir? (pas) Güneyin elinde kaç puan vardır? (9 toplam puan) Güney ortaklığın partskor mu yoksa zon mu oynayacağını bilebilir mi? (hayır)
“Hangi renkte oynamalıdırlar? (sanzatu) Güney ne der? (2SA, 8-9 puan gösterir)  Batı ne der? Pas
“Güneyin deklaresinin verdiği mesaj nedir? (davet) Kuzey ikinci turda ne der? (pas) Niçin? (minimum el, 16 puan) Kontrat ne olur? (2SA) Deklaran kim olur? (Kuzey)

Oyun

“Kim atak eder? (Doğu) Ne atak eder? (♥5) Niçin? (ortağının renginde iki kartın büyüğü)
“Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekir? (sekiz) Deklaranın kaç sağlam lövesi vardır? (altı) İlave löveleri deklaran hangi renkten sağlayabilir? (hemen oynarsa karo) Deklaran niçin sağlam lövelerini hemen almamalıdır? (O zaman karo lövelerini sağlamak için çok geç olur. Rakipler kontratı batıracak kadar löve sağlarlar)
“Kartlarınızı alın ve eli deklare ederek oynayın. Deklaran kontratını yaptı mı? (deklaran yapmalıdır; Batı köre devam ederse deklaran yalnız sekiz löve alabilir)
Bu basit bir 1SA ile üste konuşma ve Güneyin 2SA ile davet etmesi üzerine Kuzeyin daveti ret etmesidir. Doğu ortağının rengini atak etmelidir. Bu prensip olarak bir yarıştır. Kuzey hemen karoları sağlamaya girişmezse Doğu- Batı kontratı batıracak kadar löve alır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder