- Genel Mefhumlar
- Genel Takdim
- Gurup Çalışması
- Örnek Eller
GENEL BİLGİLER
Deklarasyon
Açanın deklarasyonunun gayesi
Açanın görevi, kaptan olan cevapçıya elini açık bir şekilde tarif etmektir. Açan elinin puan değerini ve dağılımını anlatır. 1SA açışı birinci önceliktir, zira bunun limitleri çok bellidir: 15, 16 veya 17 puan ve dengeli bir el. Eli eğer 1SA demek için gerekli şartlara sahip değilse, açan, belirli bazı basit kurallara uyarak bir renk deklare eder.
Cevapçının deklarasyonunun gayesi
Cevapçı kaptandır ve rolü, açanın deklaresini dinleyip kontratın ne olacağına karar vermektir. Bazen cevapçı, karar vermeden önce, açanın iki kere konuşmasını duymaya ihtiyacı vardır. Açış deklaresi 1SA ise, cevapçı genellikle hemen karar verebilir, zira 1SA açışı açanın eli hakkında çok detaylı bilgi verir.
Oyunun hedefi
Ortaklar zonlardan birini, tercihan altın zonlar olan 4♥, 4♠ veya 3SA’dan birini deklare etmek ister. Doğru seviyeye karar verebilmek için toplam 25 puanları olup olmadığını anlamaları lazımdır. Toplam puanları 25’ten az ise çift partskorda oynar. Hangi renkte oynanacağına karar verirken, cevapçı iki elde toplam sekiz kart bulmaya çalışır: buna altın fit denir.
Kart Oyunu
Deklaranın hedefi
Oynarken deklaranın hedefi kontratı yapmaktır.
Deklaranın değerleri
Deklaran hedefini gerçekleştirebilmeye ne kadar yakın olduğunu tespit etmek için sağlam lövelerini sayar.
Deklaranın planı
Deklaranın kontratını gerçekleştirmek için ihtiyacı olan bütün sağlam löveleri varsa deklaran bunları alır: prensip lövelerini al kaç. Bu gibi durumlarda iki husus önem arz eder:
“Koz kontratında, rakiplerin sizin sağlam lövelerinize çakmaması için önce kozları çekin.
“Bir renk deklaranın eli ve yer arasında, dengesiz dağılmışsa, lövelerinizi alırken önce kısa taraftaki büyük kartları oynayın.”
GENEL TAKDİM
“Önceki derste, arttırmanın genel prensibini konuşmuştuk. Dağıtandan başlayarak oyuncular saat yönünde sıra ile konuşurlar. Art arda üç kişi pas geçince arttırma sona erer. Bu gün ortakların, makul bir kontrata gelmek için arttırma esnasında nasıl bilgi teati ettiklerini göreceğiz.
“Kursun bu kısmında rakiplerin devamlı pas geçtiğini kabul edeceğiz. Daha sonra iki taraf ta konuşunca neler olacağını göreceğiz.
“Bir çiftin kontratı kazanabilmesi için ortaklardan birinin açış konuşması yapması gerekir. Bu oyuncuya açan denir. Açanın ortağı da cevapçı olur. Genellikle, açan elini anlatmaya gayret eder ve cevapçı da bu bilgiye dayanarak ortaklığı uygun bir kontrata yönlendirmeye çalışır. Bu bakımdan cevapçı kaptan olur.
“Oyunu açıp açmamaya bir oyuncu nasıl karar verir? O oyuncunun ortağı hangi kontrata yönlendireceğine nasıl karar verir? Bunun nasıl yapıldığını görelim.”
GURUP ÇALIŞMASI
Alıştırma Bir: El değerlendirme
Giriş
“ Deklarasyon bir müzayededir. Müzayedeye girerken arttırmaya gücünüzün olup olmadığını bilmeniz gerekir. Briçte de deklare vermek için gücünüzün olup olmadığını bilmeniz gerekir ve bunu elinizi değerlendirerek yaparsınız. Bunu Charles Goren tarafından yaygınlaş-tırılan puanlama sistemi ile yaparız. Lövelerin büyük kartlar ve uzun renklerdeki kartlar tarafından kazanıldığını gördünüz. Elin değerini belirlemek için bunu nasıl kullandığımızı görelim.
“Her biriniz bir rengi alın. Asları önünüze masaya açın. Bir renkteki en güçlü kart bu olduğu için buna en fazla puan verilmiştir. Asa dört (4) puan verilir. Ruaları açın. Sizce ruaya kaç puan verilir? (3) Sonra, damlar. Dama kaç puan verilir? (2) Son olarak valeler. Bunların değeri ne olur? (1) Her renkte kaç puan vardır? (10) Destede toplam kaç puan vardır? (40) Bunlara onör puanı denir.
“As, rua, dam ve valenizin yanına bir kart daha koyun. Şimdi beş kartlı bir renginiz var. Renkteki beşinci karta bir (1) puan verilir. Bir kart daha koyun. Şimdi altı kartlı bir renginiz var. Altı kartlı renge iki (2) puan verilir. Yedi kartlı renginiz olunca bunun değeri ne olur? (3) Sekiz kartlı renk pek görmezsiniz ama gelirse bu dört (4) puan değerindedir. Uzun renklere verilen puanlara dağılım puanı denir. Bunlar onör puanlarına ilave edilerek elin toplam değeri bulunur.”
Talimatlar
“Aşağıdaki ellerde onör puanı ve dağılım puanını toplayarak elin toplam değerini hesaplayın.”
1) ♠ 1098653 2) ♠ ADV 3) ♠ 863
♥ ARD ♥ 96432 ♥ ADV9
♦ 98 ♦V943 ♦ R98
♣DV ♣ 9 ♣ ARD
Onör puanı -------- ---------- ------------
Dağ. Puanı --------- -------- ----------
Topl. Puan --------- ---------- ----------
Takip
Cevapları konuşun
Netice
“Onör puanı ve dağılım puanlarını toplayınca elin toplam puanını bulursunuz. Bu elin değeri hakkında bir tahmin yürütmenizi sağlar.”
Alıştırma İki: El dağılımları
Giriş
“ Ne deklare edeceğinize karar verirken, elinizin değerini bilmeye ilave olarak elinizin dağılımını da (muhtelif renklerdeki kart adedi) dikkate almanız gerekir.
“Kuzey, eline 13 kart alıp bunu kapalı olarak eşit bir şekilde dört kolon halinde önüne masaya koy. Dağılım nedir? (4-3-3-3) Bu el mümkün olan en dengeli şekilde dağılmış olur. Üç kart olan kolonların birinden bir kart alıp bunu dört kart olan kolona koy. Şimdi dağılım 5-3-3-2 dir. Bu kartı şimdi al ve üç kart olan kolonlardan birine koy. Bu defa dağılım 4-4-3-2 dir. Dengeli olan eller yalnız bu üçüdür. Diğer dağılımların hepsi dengesizdir.”
Talimatlar
“Dengeli elde şikan yoktur; tek kart (singleton) yoktur; ve birden fazla iki kart (doubleton) yoktur. Aşağıdaki ellerin hangileri dengelidir?”
1) ♠ RV73 2) ♠ V7 3) ♠ RD3 4) ♠R8 5) ♠ R8 6) ♠ D6
♥A95 ♥R974 ♥A ♥AR863 ♥952 ♥R42
♦DV5 ♦RD105 ♦D8642 ♦RD73 ♦AD8 ♦AV8752
♣AV10 ♣AV8 ♣RV65 ♣95 ♣RDV73 ♣R3
------------- ------------- -------------
Takip
Altı çizili eller dengelidir.
Netice
“Dengeli ellerde şikan, singleton yoktur ve birden fazla doubleton olmaz.
Üç tane dengeli el dağılımı 4-3-3-3, 5-3-3-2, ve 4-4-3-2 dir.
Alıştırma Üç: Hangi seviyede
Giriş
“Elin değerini biliyorsunuz. Siz ve ortağınızda bütün puanlar olursa bütün löveleri kazanırsınız. Bu hemen, hemen hiç olmaz. Önemli olan ortağınız ile birlikte kaç puanınız olduğunu ve (zon primi için) zon kontratlarından birini yapabilmek üzere kaç puana ihtiyacınız olduğunu bilmektir.
Talimatlar
“Aşağıdaki kontratları yapmak için ihtiyacınız olan puan.”
1) 3SA 2) 4♥ 3) 4♠ 4) 5♣ 5) 5♦
25 25 25 29 29
Takip
Bu öğrencileriniz için zor bir alıştırmadır. Her ne kadar tecrübelere göre zon bağlamak için 25 puan yetiyorsa da birçok oyuncu 26 puan gerektiğinde ısrar eder. Öğrencilerin 3SA’da dokuz löve almak için majör renkte on löve almaya yetecek kadar puan gerektiğini anlamaları önemlidir. Diğer bir deyişle, kozda on löve almak dengeli sanzatuda dokuz löve almak kadar kolaydır. Sanzatu kontratında löve başına gerekli puan daha fazladır.
Netice
“3SA, 4♥ veya 4♠ deklare etmek için 25 puanınız olması lazımdır. 5♦ veya 5♣ deklare etmek için 29 puan gerekir. 3SA, 4♥ ve 4♠ daha az toplam puan gerektirdiğinden bunlara altın zon denir. Bir çiftin 25 veya daha fazla puanı olunca altın zonlardan birinde oynamaya gayret ederler.
Alıştırma Dört: Hangi renkte
Giriş
“Ellerinizin toplam değerini bilmek size ve ortağınıza, oynayacağınız en doğru seviyeye ulaşmanıza yardım eder. Başka bir konu daha vardır. Hangi renkte veya sanzatuda mı oynayacağınıza karar vermeniz gerekir.”
Talimatlar
“Bir renkteki kartları alın (mesela körler) kapalı olarak masaya koyun.
“Kartları muhtelif guruplara ayırarak şu soruları müzakere edin:
· Bir renkteki kartların çoğunluğuna sahip olmak için çiftin kaç kartı olmalıdır? (yedi)
· Çoğunluğu bir kartla sağlamak bu rengi koz yapmak için yeterli midir? (Hayır) Değilse, niçin? (rakiplerde de neredeyse aynı sayıda kart var.)
· Kozda rahat olmak için kaç kart olmalıdır? (sekiz)
· Sekiz kart iki ortak arasında nasıl dağılabilir? (8-0, 7-1, 6-2, 5-3, 4-4)
· Kozu seçerken, belirli büyük kartların olması önemli midir? (hayır) Bu soruyu cevaplarken kartları açmayı deneyebilirsiniz.
Takip
Bu alıştırmayı detaylı olarak öğrenciler ile müzakere edin. Kartların büyüklüğü değil iki eldeki toplam kart sayısının önemli olduğunu vurgulayın. Bu sebepten dolayı kartları kapalı olarak tuttunuz ve öğrenciler sekiz kartın makul bir koz adedi olduğunda mutabık kaldılar.
Netice
“Rahat bir çoğunluk sağlamak için koz renginde sekiz kartınız olmasına ihtiyacınız vardır. Bir renkte iki elde toplam sekiz veya daha çok kart bulunmasına altın fit denir.”
Alıştırma Beş: Deklarasyonu açmak
Giriş
“Bir çiftin altın zon kontratına gelmesi için 25 puan gerektiğine göre, elinizde bunu yarısı takriben 13 puan olunca deklarasyonu açmalısınız. Siz veya ortağınız elinizde 13 puan olunca deklarasyonu açmazsanız, altın zon yapmaya yetecek puanınız olmasına rağmen konuşmamış olursunuz! Destede 40 puan olduğuna göre, 13 sayısı ortalamadan biraz yüksektir. 13 aynı zamanda sihirli bir sayıdır: bir renkteki kartların sayısı ve bir eldeki kartların sayısı. Hatırlanması da kolaydır.
“13 veya daha fazla puanınız olunca konuşmayı açarsınız, bir seviyesinde bir deklare verirsiniz. Bir seviyesinde oyun açmak için bir maksimum vardır: 21 toplam puan. 22 ve daha fazla puan gelme ihtimali çok azdır. Şimdilik bunlarla ilgilenmeyeceğiz.
“Mamafih, bir seviyesinin en üstünden başlarsak, 1SA için biraz daha fazla puana ihtiyacınız vardır: bu dengeli bir el ve 15, 16 veya 17 puan gösterir.
“Alıştırma üçte gördüğümüz üzere, sanzatu kontratını düşünürken, başarılı olmak için, onör puanımız olması gerekir. O bakımdan sanzatu açarken yalnız onör puanlarını sayarız. Beş kartlı rengimiz için ilave puanımız varsa bu da bir artı değerdir ama sanzatu açarken bunu kale almayız.
“Her öğrenci bir rengi alsın ve şu eli masanın ortasına hazırlayın:
♠ AR6
♥D86
♦DV106
♣A32
“Bu 16 onör puanı olan dengeli bir eldir. Bunu ne ile açarsınız? (1SA) Şimdi, ♣2’yi alın ve ♦5 koyun.
♠ AR6
♥D86
♦DV1065
♣A3
“Bu el hala dengeli mi? (evet) Kaç onör puanı var? (16) Toplam kaç puan var? (17) Ne ile açarsınız? (1SA) Dengeli eller ve 15, 16 veya 17 puan olunca 1SA açıldığını hatırlayın. Şimdi ♣3’ü alın ve küçük bir karo daha koyun.
♠ AR6
♥D86
♦DV10654
♣A
“Bu el dengeli midir? (hayır) Toplam kaç puanı var? (18) Bununla ne açarsınız? (1♦)
“♠A ve ♠R’yı alın iki küçük pik koyun.
♠654
♥D86
♦DV106
♣A32
“Kaç puan vardır? (11= 9 onör puanı + 2 uzunluk puanı) 13 puanınız olmadığına göre bu el ile ne dersiniz? (pas)
“Deklarasyon için ilk kuralları öğrendiniz. 13’ten az puan ile pas geçin. Dengeli el ve 15, 16 veya 17 puan ile 1SA deklare edin.Aksi takdirde 13 ve daha fazla puanınız olunca en uzun renginizi deklare edin. Bazen iki renkte aynı sayıda kart olur. Şu eli hazırlayın:
♠AR876
♥AR876
♦3
♣V10
“Müşkül bir var. 1♠ mi 1♥ mü açacaksınız? Bir kural vardır: iki tane beş kartlı (veya altı kartlı) renginiz olunca büyüğünü açarsınız. O halde ne açacaksınız? (1♠)
“Şimdiye kadar yalnız beş kartlı veya daha uzun renginiz oldu. Küçük bir pik ve küçük bir körü alın ve iki küçük trefli koyun.
♠AR87
♥AR87
♦3
♣V1054
“Burada da biz yardımcı olacak bir kural var. Majör bir renk 1♥ veya 1♠ deklare etmek için o renkte beş tane kartınız olmalıdır. Majör renkte beş kartınız olmayınca, uzun minörü açarsınız. Ne açacaksınız? (1♣) Şimdi ♥AR8’i alın ve ♦AR8 koyun.
♠AR876
♥7
♦AR83
♣V1054
“İki tane dört kartlı minör renginiz olunca büyüğünü açarsınız. Ne açacaksınız? (1♦)
“Bazen üç kartlı rengi deklare etmek mecburiyetinde kalabilirsiniz. ♦A’ı ve ♣10’u alın ve ♥A ile ♥10 koyun, ♦R yerine de ♦D koyun.
♠AR87
♥A107
♦D83
♣V54
“Dengeli el ile 1SA açmak istersiniz. Ancak 1SA için 15-17 puan lazımdır, halbuki sizde 14 puan var. En uzun renginiz piki deklare etmek isteyebilirsiniz ama pik deklare etmek için beş kart olması şarttır. Onun için karo veya trefliye bakmalısınız. Kuralları yapanlara kızmayın. İki tane üç kartlı minör renginiz olunca trefli açılır.”
“Başlangıçta bu kuralları hatırlamak zor gelebilir, unutursanız hoşunuza gideni deklare edin. Ama öğrenmek istiyorsanız kitabınıza bakarsınız.”
Talimatlar
“Aşağıdaki ellerde kaç puan olduğunu hesaplayın ve ne ile açacağınıza karar verin.”
1) ♠964 2) ♠AV987 3) ♠1098
♥DV98 ♥R7 ♥D9876
♦AR4 ♦RV82 ♦ADV
♣ADV ♣98 ♣85
Onör puanı 17 12 9
Dağ. Puanı 0 1 1
Topl. Puan 17 13 10
Açış 1SA 1♠ pas
4) ♠3 5) ♠AD73 6) ♠AV63
♥AV865 ♥A95 ♥5
♦R4 ♦76 ♦RV94
♣ARV73 ♣RV62 ♣A862
Onör puanı 16 14 13
Dağ. Puanı 2 0 0
Topl. Puan 18 14 13
Açış 1♥ 1♣ 1♦
7) ♠R43 8) ♠D853 9) ♠4
♥AR86 ♥D963 ♥AD963
♦AV5 ♦AV10 ♦5
♣RV2 ♣A6 ♣AR10752
Onör puanı 19 13 13
Dağ. Puanı 0 0 3
Topl. Puan 19 13 16
Açış 1♣ 1♦ 1♣
Takip
Örnekleri öğrencilerle konuşun. Dikkat ederseniz sekizinci örnek daha evvel konuşmadığımız bir durumu gösteriyor, ancak öğrenciler kurallardan çözüme varmalıdırlar.
Netice
“Oyun açmak için en az 13 puanınız olmalıdır. 1SA çok belirli sınırları olan bir el tarif eder: 15-17 puan ve dengeli bir el. Eğer 1SA açmaya uygun bir eliniz yoksa, beş veya daha fazla kartlı uzun bir renginiz varsa onu açın. İki tane beş kartlı veya daha uzun renginiz olunca büyüğünü açın. Elinizde yalnız dört kartlı renkler varsa en uzun minör renginizi açın. İki minör renginiz de dört kartlı ise büyüğünü, minör renkleriniz üçer kartlı ise küçüğünü açın.
Alıştırma Altı: Cevapçı, Kaptan, Hangi Seviyede ve Hangi Renkte oynanacağına karar verir
Giriş
“Açan ilk deklaresi ile elini anlatmaya başlar. Cevapçı açanın çizdiği resmi inceler. Cevapçı ikisinde toplam olarak, zon deklare etmeye yetecek puan olup olmadığına ve hangi renkte oynanacağına karar verir. Bu da cevapçıyı kaptan yapar.
“Açış deklaresi bir renk ise, puan limitleri çok geniş (13-21) ve dağılımı çok farklı (dengeli, dengesiz) olduğundan cevapçı bu kararı hemen veremez. Mamafih, ortağı 1SA ile oyun açtığında cevapçının yeterli bilgisi olur. Bu çok sınırlı limitler içinde eli tarif eder: 15-17 puan ve dengeli el (4-3-3-3, 5-3-3-2 veya 4-4-3-2)
“Cevapçının deklareleri, cevapçıya seviye ve renk seçiminde, karar vermesi için yardımcı olmak üzere üç kategoride olabilir. Bu kategoriler prensip olarak açana deklare mesajlarıdır. Bunlar signoff , davet, ve forsing konuşmalardır.
· Signoff deklaresi, (oynamak için) açana pas geçmesini söyler.
· Davet deklaresi, açana pas geçme veya konuşmayı tercih etme imkanı sağlar.
· Forsing deklare, açanın bir daha konuşmasını ister.
“Kontratın seviyesine ve hangi renkte oynanacağına karar vermenize yardımcı olacak bu üç kategori deklareler hakkında daha çok şeyler öğreneceksiniz. Şimdilik her deklarenin bir mesaj verdiğini bilmeniz yeterlidir.”
Talimatlar
“Ortağınız 1♥ ile oyun açtı. Siz cevapçı olarak hangi seviyede ve hangi renkte oynanacağına karar vereceksiniz. Aşağıdaki eller ile partskorda mı, zonda mı yoksa muhtemelen zonda mı oynarsınız? Hangi rengi seçersiniz? Ortağınıza ne tip bir mesaj vermek istersiniz?
1) ♠ R98 2) ♠ DV9 3) ♠ A75
♥ 1072 ♥ R532 ♥ RV
♦ 10876 ♦ 975 ♦A862
♣ V94 ♣ 832 ♣ V963
Körde partskor. Körde muhtemel Açanda altı kör
Signoff zon. Davet yoksa sanzatuda zon.
Forsing
Takip
Cevapları konuşun.
Netice
“Ortak oyunu açınca, cevapçı deklarasyon mesajlarını kullanarak hangi seviyede ve hangi renkte oynanacağına karar vermeye çalışır.
“Ortak 1SA açınca onun elinde 15, 16 veya 17 puan olduğunu bilirsiniz. Altın zon için 25 puan gerekli olduğunu bildiğinizden, partskorda mı yoksa zonda mı oynanacağına karar vermek için puanlarınızı ortağınkine ilave edersiniz. Bir çok elde hangi seviyede oynanacağını bilirsiniz, bazı ellerde (8 veya 9 puan) pek emin olamazsınız ve ortağın ilave yardımına ihtiyacınız vardır.
“Ortak oyunu bir renk ile açınca karar vermek o kadar kolay değildir.”
Alıştırma Yedi: Cevapçı, Kaptan, Hangi Seviyede ve Hangi Renkte oynanacağına karar verir
Giriş
“Ortak 1SA açınca her renkte en az iki kartı olduğunu bilirsiniz. Cevapçı olarak genellikle renklerin birinde altın fit olup olmadığını bilirsiniz. Cevapçı prensip olarak majör renklerin birinde altın fit bulmaya gayret eder.”
Talimatlar
“Ortağınız 1SA açtı. Siz cevapçı olarak rengi ve seviyeyi kararlaştırırsı-nız. Aşağıdaki ellerde ortağınıza nasıl mesaj vermek istersiniz?”
1) ♠ 82 2) ♠ 983 3) ♠ AR974
♥ 109 ♥ RD10762 ♥ D7
♦ AR876 ♦63 ♦ V76
♣DV98 ♣R4 ♣D98
Sanzatuda zon Açanın en az Sanzatu veya pikte
Signoff. İki körü vardır, zon.
Körde zon. Forsing
Signoff
Takip
Alıştırmayı konuşun.
Netice
“Ortak 1SA açınca, siz cevapçı (kaptan) olarak, hangi renkte oynana- cağına genellikle karar verirsiniz. Örnek ellerde cevapçının hangi seviyede ve hangi renkte’ ye nasıl karar verdiğini göreceğiz.
Alıştırma Sekiz: Alıcıları (sağlam löveleri) saymak
Giriş
“Oynarken hedefinizi bilmelisiniz: kontratınızı yapmak için kaç löve almanız gerekir. Bu basittir, kontratınızın sayısına altı ilave edin. Mesela, 3SA yapmak için kaç löve almalısınız? (dokuz)
“Yapmanız gereken şey kaç sağlam löveniz olduğunu saymaktır. Hemen alabileceğiniz lövelere sağlam löve denir. Her renkteki alıcıları sayıp bunları toplayarak kaç sağlam löveniz olduğunu bulursunuz. Alıcıları (sağlam löveleri) saymak sizin aktiflerinize yoğunlaşmanızı sağlar.
Talimatlar
“Bir rengi alın ve kartları söyleyeceğim şekilde ayarlayın. Aşağıdaki kombinasyonların her birinde kaç sağlam löve alabilirsiniz?”
YER: 1) A72 2) R64 3) A4 4) D5
DEKLARAN: 963 AD5 RD AR6
Bir Üç İki Üç
Takip
Alıştırmanın detaylarını öğrenciler ile konuşun.
Netice
“Sağlam löveler rakiplere el vermeden alabileceğiniz lövelerdir. Sağlam löveleri saymanın nasıl faydalı olacağını örnek ellerde göreceğiz.”
Dört tane hazır elin hepsinde öğrencilerin kontratı yapması için yeterli sayıda sağlam löve vardır. Öğrenciler yeterli sağlam löveleri olunca lövelerini alıp kaçmayı öğrenmelidirler. Ren dengesiz dağılmış olunca önce kısa taraftaki büyük kartları oynamayı hatırlamalıdırlar. (alıştırma on.) Ayrıca, renk kontratında önce kozları çekmeyi de unutmamalıdırlar. (alıştırma on iki)
Her bordan öğrenciler kartlarını alıp, oynamadan önce önlerine açsınlar. Gurup çalışmasında her bord için soruları beraber konuşun.
ÖRNEK ELLER
Alıştırma Dokuz: Löveleri almak
Dağıtan: Kuzey ♠ A 7 ♥ K 5 2 ♦ A K Q J ♣ 6 5 4 2 ♠ 8 4 3 2 ♠ K Q J 10 9 ♥ Q J 10 4 ♥ A 9 6 ♦ 10 8 4 ♦ 5 3 ♣ 10 8 ♣ 9 7 3 ♠ 6 5 ♥ 8 7 3 ♦ 9 7 6 2 ♣ A K Q J |
Deklarasyon
“ Her çiftin toplam kaç puanı var? (K-G’in 27 puanı var: D-B’nın 14 toplam puanı var.) Bir çiftin altın zon için yeterli puanı var mı? (evet, K-G) Çiftin majör bir renkte altın fiti var mı? (hayır)
“ Kuzey dağıttı. Kim oyunu açar? (Kuzey) Ne açar? (1SA) Elini izah eden oyuncu kimdir? (Kuzey) Cevapçı kim olur? (Güney) Kaptan kimdir? (Güney) Kontrat ne olacaktır? (3SA) Deklaran kim olur? (Kuzey)
Oyun
“Farz edelim 3SA kontratında deklaran Kuzeydir. Atağı kim yapar? (Doğu) Ne atak eder? (♠R) Deklaran kontratını gerçekleştirmek için kaç löve almalıdır? (Dokuz)
“Kuzey ve Güneyin ellerine bakın ve kaç tane sağlam löve olduğunu sayın. (dokuz) Briçte bir tabir vardır: lövelerini al ve kaç, bu ele uygun bir tabirdir. (Zira deklaran dokuz tane sağlam lövesini alınca kontratını yapmış olur.) Fırsat varken sağlam lövelerinizi almazsanız ne olabilir? (Defans el tutarsa, dört tane pik ve ♥A alıp kontratınızı batırabilirler.)
Öğrenciler, hedefleriniz dokuz löve almak olduğunu anlamalıdırlar. Alıcılarını sayınca dokuz sağlam löveleri olduğunu görür, löveleri alıp kaçar.
Alıştırma On: Kısa taraftan büyük kart
Dağıtan: Doğu ♠ 10 7 4 ♥ K J 9 5 2 ♦ K 9 ♣ J 9 3 ♠ Q 3 2 ♠ A K J 5 ♥ 7 4 3 ♥A 8 6 ♦ 8 5 3 ♦Q 6 4 2 ♣ A K 7 4 ♣ 8 5 ♠ 9 8 6 ♥ Q 10 ♦ A J 10 7 ♣ Q 10 6 2 |
Deklarasyon
“Her çiftin toplam kaç puanı var? (K-G 18 puan; D-B 23 puan.) Altın zon için yeterli puan var mı? (hayır) Bir çiftin majör bir renkte altın fiti var mı? (hayır) Hangi çiftte daha fazla puan var? (D-B)
“Doğu dağıttı. Oyunu kim açar? (Doğu) Ne ile açar? (1♦) Hangi oyuncu elini tarif eder? (Doğu) Cevapçı kimdir? (Batı) Kaptan kim olur? (Batı)
“Doğu Batı bir kontrat deklare ederlerse bu zon mu olur, partskor mu? (partskor) Kontrat hangi renkte oynanacak? (sanzatu) Makul bir kontrat ne olur? (1SA) Deklaran Doğu mu olur? (hayır) Eğer öyle ise Batı nasıl deklaran olur? (sanzatuyu ilk o söyleyerek)
Oyun
“Farz edelim Batı 1SA kontratında deklaran olsun. Kim atak eder? (Kuzey) Ne atak eder? (küçük bir kör, en uzun rengi) Deklaran kontratını yapmak için kaç löve almalıdır? (yedi)
“Doğu ve Batını ellerinde kaç sağlam löve vardır? (yedi) Briçte bir deyim vardır: kısa taraftan büyük kartı önce oyna, burada bu prensip geçerlidir. Bu niye iyi bir tavsiyedir? (Deklaran ilk piki dam ile alırsa yere geçmek için hala küçük piki vardır.) Renk eşit dağılınca problem olmaz, ama dengesiz dağılınca hata yaparsanız renk bloke olabilir. Onun için kısa taraftan büyük kartı oynamak iyi tavsiyedir.
Kısa tarafın daha az kart olan taraf olduğunu öğrencilere söyleyin. İlk pik ♠D ile kazanılmalıdır.
Alıştırma On bir: Altın fitte oynamak
Dağıtan : Güney ♠ A 7 6 4 ♥ K 8 3 ♦ J 5 2 ♣ A Q 8 ♠ 8 2 ♠ 9 3 ♥ Q J 10 5 ♥A 9 6 ♦ A 9 4 ♦K Q 7 6 3 ♣ J 7 3 2 ♣ 10 6 5 ♠ K Q J 10 5 ♥ 7 4 2 ♦ 10 8 ♣ K 9 4 |
Deklarasyon
“ Her çiftin toplam kaç puanı var? (K-G 24 puan; D-B 18 puan) Bir çiftin altın zona yetecek puanı var mı? (hayır) Altın fiti olan çift var mı? (ikisi de) Hangi çiftin puanları daha fazla? (K-G)
“Güney dağıttı. Dağıtanın açışa yetecek puanı var mı? (hayır) Oyunu kim açar? (Kuzey) Ne ile açar? (1♣)
“Kuzey Güney bir kontrat deklare ederse bu zon mu olmalı yoksa partskor mu? (partskor) Kontrat hangi renkte olmalı? (pik) Makul bir kontrat ne olur? (2♠)
Oyun
“Farz edelim Güney 2♠ kontratında deklarandır. Atağı kim yapar? (Batı) Ne atak eder? (♥D) Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekir? (sekiz)
“Kuzey ve Güneyin ellerine bakın ve kaç sağlam löve olduğunu hesaplayın. (sekiz) Altın fitte oynamanın avantajı nedir? ( rakiplerin bir renkten çok fazla löve almalarına engel olursunuz) Kuzey Güney altın fit yerine sanzatu oynamış olsalardı ne olurdu? (Rakipler beş karo ve dört kör alarak kontratı batırırlardı)
Bu elin gayesi, sanzatu yerine altın fitte (pik) oynamanın daha iyi olacağını göstermektir. Kontrat sanzatu olsaydı, rakiplerin dört kör ve beş karo alabileceklerini hatırlatın.
Alıştırma On iki: Kozları çekmek
Dağıtan: Batı ♠ K Q 10 ♥ 4 ♦ 8 7 4 3 2 ♣ A 6 4 3 ♠ A 7 6 3 ♠ 9 5 ♥ A K 7 ♥Q J 10 9 8 6 ♦ K 10 6 ♦ A Q 9 ♣ K 8 2 ♣ 7 5 ♠ J 8 4 2 ♥ 5 3 2 ♦ J 5 ♣ Q J 10 9 |
Deklarasyon
“Çiftlerin toplam kaç puanı vardır? (K-G 15 puan: D-B 28 puan) Bir çiftin altın zon için yeterli puanı var mıdır? (D-B) Bir çiftin altın fiti var mıdır? (ikisinin de: D-B kör; K-G trefli) Hangi çiftin puanı fazla? (D-B)
“Batı dağıttı. Oyunu kim açar? (Batı) Açış deklaresi ne olur? (sanzatu) Zon için yeterli puan olduğunu Doğu nasıl bilir? (Doğuda 11 puan var, Batıda en az 15 puan var: toplamda en az 26 puan eder) Doğu majör renkte aylın fit olduğunu nereden bilir? (Batı sanzatu açınca en az iki körü vardır) Doğu ortaklığı hangi kontrata götürür? (4♥)
Oyun
“Farz edelim Doğu 4♥ kontratında deklaran olsun. Atağı kim yapar? (Güney) Ne atak eder? (♣D) Deklaranın kontratını yapması için kaç löve alması gerekir? (10)
“Doğu ve Batı ellerine bakın ve kaç sağlam löve olduğunu kararlaştırın. (10) Bir tabir daha vardır: el tutunca hemen kozları temizle, bu ele de uyar. Niçin? (Deklaran kozları temizlemeden diğer alıcılarını çekmeye kalksa ne olabilir? ( Güney üçüncü karoya çakarak küçük bir kozu ile löve alır)
Bu el, yeterli sağlam löveniz olsa dahi, rakiplerin alıcılarınıza çakmaması için, önce rakiplerin kozlarını çekmeniz gerektiğini gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder